Ugrás a tartalomra

Kutatás: Ausztria lakosságának közel fele lett EU kritikus

Az Európai Parlament megbízásából áprilisban és májusban készült legutóbbi Eurobarométer-felmérésbő kiderült, hogy Ausztria lakossága az Európai Unió ellen fordul.

Kiderült, hogy míg az EU országok esetében átlagosan a lakosság kétharmada (65 százalék) jó dolognak tartja a tömbhöz való csatlakozást, addig Ausztriában kevesebb mint fele (46 százalék) tartja ezt. Valamivel több mint kétharmaduk (38 százalék) rendelkezik pozitív képpel az EU-ról, szemben az EU-szintű 52 százalékos átlaggal. Kevesebb mint egyharmaduk (32 százalék) rendelkezik pozitív képpel az Európai Parlamentről – ez ismét alacsonyabb, mint a 39 százalékos uniós átlag.

Pénteken az EU erős támogatással megszavazta Ukrajna és Moldova tagsági státuszának megszerzését, bár az összes lépés megvalósulása több évig is eltarthat. A történelmi szavazás beindíthatja az EU legambiciózusabb terjeszkedését a kelet-európai államok hidegháború utáni befogadása óta. Több állam – köztük Albánia, Bosznia, Koszovó, Montenegró, Észak-Macedónia és Szerbia – szintén az EU-tagságért folyamodna.

Az Európai Parlament megbízásából készült új közvélemény-kutatásban megkérdezett uniós polgárok többsége az ukrajnai háború miatt támogatja az EU felgyorsult bővítését, ám Ausztriában ismét levertebb a hangulat, ott a válaszadók mindössze 45 százaléka támogatja új országok gyors befogadását.

A megkérdezettek fele Ausztriában ellenzi, a maradék öt százalék pedig bizonytalan volt. Ezek az adatok jóval elmaradnak az EU-szintű átlagtól, ahol a válaszadók 58 százaléka támogatta az új tagok EU-felvételének felgyorsítását, tekintettel az ukrajnai háborúra, a blokkban átlagosan alig több mint harmada (36 százalék) ellenzi a lakosságnak, hogy ilyen lépés történjen.

(Express)

Legfrissebb