Ugrás a tartalomra

Kutatás: a A.I. észrevétlenül lecserélheti az emberek nézeteit

A szöveggenerátorok segítenek és befejezik az elkezdett mondatot, de észrevétlenül átírják a szerző gondolatait is.

Photo by Mojahid Mottakin / Unsplash

A közösségi média politikai felforgatása után itt a tudat alatt befolyásoló okosgépek kora - számolt be az Index.

A mesterséges intelligencián alapuló szöveggenerátorok és elektronikus levelek megírását segítő okosszolgáltatások, amelyek befejezik az elkezdett mondatot, nemcsak segítenek írni, de észrevétlenül átírják a szerző gondolatait is – állapították meg a Cornell Egyetem informatikai karának munkatársai.

Maurice Jakesch doktorandusz ezerötszáz önkéntest vont be a vizsgálatba, amiben az volt a feladat, hogy a résztvevők írjanak egy bekezdést arról a kérdésről, hogy „jó-e a közösségi média a társadalomnak”.

Maurice Jakesch doktorandusz ezerötszáz önkéntest vont be a vizsgálatba, amiben az volt a feladat, hogy a résztvevők írjanak egy bekezdést arról a kérdésről, hogy „jó-e a közösségi média a társadalomnak”.

Mivel Jakesch az emberek gondolkodása és az intelligens gép közötti viszonyra volt kíváncsi, elfogult írástámogató programot alkotott, amit egy közösségimédia-platformnak tűnő felületen keresztül lehetett használni. Rögzítette a gép segítségével író emberek viselkedését, hogy milyen felajánlott megfogalmazásokat tartanak meg vagy vetnek el, hogy mennyi időt töltenek a fogalmazással.

A gép segítségével fogalmazók több mondatból álló paragrafusokat írtak, de legfőképp a saját kútfőből fogalmazók véleményével szemben kétszer annyian hajlottak a gép által sugallt álláspont felé.

A kutatókban felötlött, hogy az emberek esetleg gyorsan túl akarnak lenni a feladaton, és ezért nagyobb eséllyel fogadják el a felajánlott lehetőségeket. A feladattal töltött időt elemezve azt találták, hogy azok is a gép véleményét tükrözték, akik a legtöbb időt töltötték az írással.

A kérdésekből kiderült továbbá, hogy a résztvevők – magától értetődően – nem voltak tudatában, hogy a gép befolyásolta a véleményüket. Amikor az írási feladat témáját megváltoztatva megismételték a kísérletet, ugyanolyan befolyásoló hatást mértek.

Írás közben nincs olyan érzésed, mintha épp próbálnának meggyőzni. Természetes és organikus dolognak érződik – a saját gondolataimat fejezem ki egy kis támogatással

– mondta Naaman.

(Index)

Legfrissebb