Ugrás a tartalomra

Kutatás: a keresztényeket leginkább családjuk befolyásolja a konfliktusok megoldásában

A Barna Group vizsgálta a keresztények konfliktus megoldó képességeit.

Photo by Ben White / Unsplash

A Barna Group új kutatása szerint a keresztényeket a családtagok befolyásolják leginkább a konfliktusok megoldásában.

A Barna Group és a The Genius of One közvélemény-kutatása szerint a keresztények mintegy 57 százaléka mondta azt, hogy a családtagjaik vannak a "legerősebb hatással" arra, hogyan tanulták meg megoldani a konfliktusokat. További befolyásoló tényezők a Biblia (39 százalék), a barátok (37 százalék), a lelkészek és egyházi vezetők (24 százalék).

"Úgy érezhetjük, hogy az egység még a keresztények között is nehéz dolog. Ez a cikk a legújabb adatokat vizsgálja a keresztények és a lelkészek nézőpontjaiból"

- olvasható a tanulmányban.

A felmérésben több mint 1200 keresztény válaszadó és mintegy 400 lelkész vett részt.

A lelkészek fele azt mondta, hogy "együttműködő gondolkodásmóddal" közelíti meg a konfliktusok megoldását. Ehhez képest a keresztények 37 százaléka azt mondta, hogy inkább elkerüli vagy megelőzi a konfliktusokat.

"Bár úgy tűnik, hogy mind a lelkészek, mind a keresztények többsége a legtöbb helyzetben legalábbis némileg nyugodtan tesz meg kezdeti lépéseket a konfliktus megoldására, még mindig számos olyan kontextus van, amelyben mindkét csoportot coacholni és bátorítani lehetne a békére való törekvésre"

- írták a szerzők az adatok elemzésében.

A felmérésben részt vevő lelkészek azt mondták, hogy a legmagabiztosabban a konfliktusokat a saját otthonukban, a gyülekezetben és a barátaik körében oldják meg, de arról számoltak be, hogy "kevésbé kényelmes" a konfliktusmegoldás a felettesekkel, a szomszédokkal és a helyi közösséggel.

"A keresztények általában gyakrabban tanulnak a konfliktusmegoldásról a hozzájuk közelebb álló forrásokból, például a családtól és a barátoktól"

- tette hozzá a tanulmány.

"Ez rávilágít arra a lehetőségre, hogy a lelkészek növeljék befolyásukat olyan fontos témákban, mint a konfliktusmegoldás, az egység, a megbocsátás és egyebek, hogy segítsék a keresztényeket a közösséghez való közeledésben"

- olvasható a Barna tanulmányának elemzésében.

(Christian Headlines)

Legfrissebb