Ugrás a tartalomra

KUTATÁS: a depressziót „nem a kémiai egyensúly hiánya okozza”

Photo by Gadiel Lazcano / Unsplash

Egy depresszióról szóló új kutatás azt sugallja, hogy az alacsony szerotoninszint nem tényező, és az állapot nagyobb valószínűséggel kapcsolódik stresszes életeseményekhez.


Meghallgatnád inkább? 🎧 Napi hír podcastunkban ezt a hírt is megtalálod! 👇A londoni University College tanulmánya szerint a depresszió nem az agy kémiai egyensúlyhiányának következménye és a tudósoknak fogalmuk sincs az antidepresszánsok hatásáról.

Bár Angliában jelenleg minden hatodik felnőttnek írnak fel antidepresszánsokat – amelyek többsége a szerotoninszint fenntartásával működik – az új elemzés szerint a depressziót valójában nem az alacsony szerotoninszint okozza.

Ehelyett a depressziót erősebben lehet kötni a negatív életeseményekhez, amelyek rontják az ember hangulatát – derült ki a vizsgálatból.

Az 1990-es évek óta az antidepresszánsok használata megnőtt, arra az elméletre alapozva, hogy a gyógyszerek megfelelő mennyiségű vegyi anyagot állítanak be az agyban, de a kutatók szerint ez nem megalapozott.

"Úgy gondolom, nyugodtan kijelenthetjük, hogy több évtizeden át végzett hatalmas mennyiségű kutatás után nincs meggyőző bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a depressziót a szerotonin rendellenességek okozzák, különösen a szerotonin alacsonyabb szintje vagy csökkent aktivitása"

- mondta Joanna Moncrieff pszichiátria professzor, a kutatás vezetője.

"Sokan azért szednek antidepresszánsokat, mert elhitették velük, hogy depressziójuknak biokémiai okai vannak, de ez a kutatás azt sugallja, hogy ez a meggyőződés nem megalapozott"

-magyarázta.

A legtöbb antidepresszáns szelektív szerotonin-újrafelvétel gátló (SSRI), amely megakadályozza egy olyan vegyi anyag elvesztését, amely üzeneteket szállít az agy idegsejtjei között, és fontos a hangulat és az alvás szempontjából.

Az új áttekintéshez a kutatók újra megvizsgálták a szerotoninnal és a depresszióval kapcsolatos tanulmányokat, és nem találtak különbséget a betegséggel diagnosztizált emberek ezrei és az egészséges résztvevők között.

A szerzők olyan tanulmányokat is megvizsgáltak, amelyekben több száz embernél mesterségesen csökkentették a szerotoninszintet azáltal, hogy megfosztották étrendjükből a szerotonin előállításához szükséges aminosavakat, és megállapították, hogy ez nem tette őket depresszióssá.

Ezzel szemben a stresszes életesemények erős hatást gyakorolnak az emberek depresszióssá válásának kockázatára – minél több stresszes életeseményt élt át egy személy, annál valószínűbb, hogy depressziós lesz.

A kutatók szerint eredményeik fontosak, mivel a tanulmányok azt mutatják, hogy a lakosság 85-90 százaléka úgy gondolja, hogy a depressziót az alacsony szerotonin vagy a kémiai egyensúlyhiány okozza.

A kutatók azt mondják, hogy a betegeknek nem szabad azt mondani, hogy a depressziót kémiai egyensúlyhiány okozza, és nem szabad azt állítani, hogy az antidepresszánsok orvosolhatják a problémát.

Ellenpólus

A kutatást kommentálva több szakértő óva intette az embereket a gyógyszeres kezelés azonnali abbahagyásától.

A "Royal College of Psychiatrists" is nyilatkozatot adott ki.

„Az antidepresszánsok hatékonysága eltérő lehet a különböző embereknél, és ennek összetett okai vannak, ezért fontos, hogy a betegek ellátása minden egyén szükségletei alapján történjen, és rendszeresen felülvizsgálják."

-írták.

„A depresszió kezelésének folyamatos kutatása fontos ahhoz, hogy jobban megértsük a gyógyszerek hatását és hatékonyságát. A gyógyszert mindenkinek elérhetővé kell tenni, akinek szüksége van rá."

-emelték ki.

"Ezen felülvizsgálat alapján senkinek sem javasoljuk, hogy hagyja abba az antidepresszánsok szedését, és arra bátorítunk mindenkit, aki aggodalmát fejezi ki a gyógyszerrel kapcsolatban, hogy forduljon háziorvosához.”

-hangsúlyozták.

„Ezeknek a gyógyszereknek a használata klinikai vizsgálati bizonyítékokon alapul, amelyekről tájékoztatják a betegeket a használat során. Ez a felülvizsgálat ezen nem változtat.”

-nyilatkozta Allan Young professzor, a londoni King’s College Affective Disorders Központjának igazgatója.

A tanulmány a Molecular Psychiatry folyóiratban jelent meg.

(Telegraph, Molecular Psychiatry)

Legfrissebb