Ugrás a tartalomra

Kultikus indián zarándokhelyen imádkozott Ferenc pápa

Az edmontoni Commonwealth Stadionban tartott szentmisét követően kedden délután Ferenc pápa igeliturgiát vezetett a Szent Anna-tónál (Lac Ste. Anne), Észak-Amerika őslakosainak egyik legszentebb helyén, amely régóta gyógyító helyként ismert - írta meg a Vatican News.

Helyi idő szerint kedden délután (magyar idő szerint szerda hajnalban) zarándokok ezrei üdvözölték Ferenc pápát, aki csatlakozott éves zarándoklatukhoz, amely a Szent Anna-tó partjaihoz vezet. A nakota sziúk által Wakamne („Isten tavának”), a krík indiánok által a „Lélek tavának” nevezett tó gyógyító vizéről és spirituális jelentőségéről híres Kanadában és az Egyesült Államok északnyugati részén.

Ferenc pápa, miután megáldotta a tó vizét és a jelenlévő híveket, utalt rá, hogy a szertartást bevezető dobverés „úgy tűnik, hogy a sok zarándok szívének dobogását visszhangozza”, akik nemzedékek óta együtt járnak, hogy eljussanak az „Isten tavához”, gyógyulást keresve annak vizéből. A pápa továbbá megjegyezte, hogy csendben szemlélve ezt a vizet, ahol „a Föld anyai szívverése” érzékelhető, arra ösztönöz bennünket, hogy visszatérjünk életünk és hitünk forrásaihoz.

Ferenc pápa ezután a víz gyógyító erejére összpontosított a kanadai őslakosok által az európai gyarmatosítás után elszenvedett sérülések kapcsán. Felidézve Jézus szolgálatát a Galileai-tó partján, Szűz Mária és Szent Anna közbenjárása által kérte az Urat, hogy segítsen begyógyítani ezeket a mély sebeket.

„Ezen az áldott helyen, ahol harmónia és béke uralkodik, bemutatjuk Neked Istenünk tapasztalataink diszharmóniáját, a gyarmatosítás szörnyű hatásait, megannyi család, nagyszülő és gyermek eltörölhetetlen fájdalmát”

– fogalmazott a pápa.

Emlékeztetett arra, hogy az európai gyarmatosítás „fájdalmas örökségének” egy része „abból fakad, hogy az őslakos nagymamákat megakadályozták abban, hogy átadják a hitüket saját nyelvükön és kultúrájukban”. „Ez a veszteség minden bizonnyal tragikus volt, de jelenlétetek a rugalmasságról és az újrakezdésről, a gyógyulás felé vezető zarándoklatról, a közösségek életét gyógyító, Isten felé nyitott szívről tanúskodik – mondta Ferenc pápa az indián nagymamákhoz fordulva.

Homíliája végén a pápa reményét fejezte ki, hogy az egyház előre tud lépni abban, hogy segítse a kanadai őslakos népek gyógyulási folyamatát. Ismét hangsúlyozta, hogy mennyire értékesek számára és az egyház számára.

Legfrissebb