Ugrás a tartalomra

Távozó előfizetők, zuhanó részvények és "nézhetetlen woke tartalom" jellemezte a Netflix első negyedévét

Elon Musk Twitteren kritizálta a Netflix kínálatát és a streaming-óriás első negyedéves összesítése után brutálisat zuhantak a cég részvényei is.

Photo by Thibault Penin / Unsplash


Megdöbbentő módon a Netflix a várt 2,5-2,7 millió új előfizető helyett 11 év után először kétszázezerrel kevesebb fizető felhasználót könyvelhetett el.

Sőt mi több, a cég bejelentette, hogy további 2 milliós veszteségre számít a következő negyedévben, erre reagálva a Netflix részvényei pedig azonnal 25 százalékot estek. Bill Ackman befektető is eladta az összes Netflix részvényét, amelyet még januárban vásárolt 1,1 milliárd dollár értékben. Cikkünk írásának pillanatában egy hónap alatt 42 százaléknyi, fél év alatt pedig több mint 67 százaléknyi zuhanással kell megbarátkoznia a cégnek és befektetőinek.

Természetesen nem árt figyelembe venni, hogy a Netflix továbbra is 219 millió előfizetővel rendelkezik világszerte, amely jóval túlszárnyalja a hozzá legközelebb érő amerikai streaming szolgáltatót, a Disney Plus-t, amely "csupán" 130 millió előfizetővel rendelkezik.

Ezen felül a Netflix sokkal jobb anyagi helyzetben van, mint néhány évvel ezelőtt. Már nem veszélyezteti az az ördögi kör, hogy százmilliókat él fel tartalom létrehozására, majd a törlesztéshez még több pénzre van szüksége. 219 millió előfizetőjének hála a Netflix így is havi 2,5 milliárd dollárt tudhat magáénak bevételben.

Habár a Netflix piacvezető a streaming szolgáltatók versenyében, azonban az elmúlt években a Disney Plus, és HBO Max is igen nagy konkurenciát jelentett a szolgáltató számára.

A Netflix eredetileg DVD-kölcsönző és árusító vállalkozás volt, amely futárcégeken keresztül szállította lemezeit. 2010-ben törtek be a nemzetközi piacra streaming- szolgáltatásukkal. Az emberek eleinte szerették, hogy közvetlenül a fogyasztóknak gyártanak tartalmakat.

Idővel azonban a Musk által is említett “woke” őrület hatására új fordulatot vettek a Netflix által nyújtott produktumok. Az addig kifejezetten szórakoztató, gyerekeknek is emészthető tartalmak olyan fajta progresszív köntöst vettek fel, amely a szolgáltatott programokat fogyaszthatatlanná tette.

A Netflix legutóbbi nagy dobása egy japán sorozat, amelynek címe: A terhes férfi (He’s Expecting). Első olvasatra talán furcsa lehet, de a Netflix tényleg egy férfi teherbe eséséről készített sorozatot. A sorozat nem meglepő módon elmondásuk szerint társadalmi problémákra hívja fel a figyelmet, a megbélyegzés ellen zászlót bontva.

Tóth Fruzsina / Breitbart

Legfrissebb