Ugrás a tartalomra

Közel-kelet: Netanjahu és Abbász is tárgyalni fog Erdogannal

Erdogan lenne a közvetítő Izrael és a palesztinok között?

Mahmud Abbas, Recep Tayip Erdogan, Benjamin Netanjahu - forrás: AP/MTI

Benjamin Netanjahu, izraeli miniszterelnök és Mahmúd Abbász palesztin elnök is találkozik Recep Tayyip Erdogan török elnökkel a jövő héten.


Abbász a tervek szerint hétfőn kezdi meg háromnapos törökországi látogatását Recep Tayyip Erdogan, török elnök meghívására. Abbász után néhány nappal várhatóan Benjamin Netanjahu is ellátogat Ankarába.

A két vezető látogatásának hírére sokan arra a következtetésre jutottak, hogy Erdogan valószínűleg közvetítő szerepet kíván betölteni Izrael és a palesztinok között. - írja a Jpost.

A Törökország és a Palesztin Hatóság, valamint Izrael közötti közeledést a Hamász nevű terrorszervezet egyes vezetői és aktivistái csapásnak tekintik, akik az elmúlt években az országban tartózkodtak. Egyes meg nem erősített információk szerint a török hatóságok az ország elhagyására szólították fel a Hamász több képviselőjét is, azonban Hazem Qassem, a Hamász szóvivője ezt tagadta.

A törökországi palesztin nagykövet, Faed Mustafa elmondta, hogy a látogatás "a két ország között a történelmi kapcsolatok fényében zajló rendszeres politikai konzultációk keretében történik".

Abbász már tavaly is ellátogatott Törökországba nem sokkal azután, hogy Erdogan úgy döntött, hogy helyreállítja a teljes körű diplomáciai kapcsolatokat Izraellel. A látogatás során Erdogan biztosította Abbászt, hogy az Izraellel való kapcsolatok helyreállításáról szóló döntése nem befolyásolja Törökország palesztinok iránti támogatását.


Legfrissebb