Ugrás a tartalomra

Közel-kelet: iráni milicisták rabolhatták el az izraeli kutatót

Névtelenül nyilatkozott egy izraeli tisztviselő.

Egy névtelenül nyilatkozó izraeli tisztviselő beszámolója szerint egy iráni milícia állhat az izraeli-orosz kutató elrablása mögött.

“Elizabeth Tsurkov akadémikus, a Princeton Egyetem doktorandusza annak ellenére lépett be Irakba, hogy tudta, hogy ez az izraeli törvények szerint tilos”

– hangsúlyozta az izraeli tisztviselő.

„Tsurkov a Közel-Kelettel, azon belül is leginkább a Szíriával, Libanonnal és Irakkal kapcsolatos témákkal foglalkozik. Az akadémikus izraeli és orosz állampolgársággal rendelkezik, és állása révén utazott Irakba. A kutatót idén március közepe körül rabolták el. A kutatónak nem ez volt az első iraki útja, és lehetséges, hogy több veszélyes helyre is eljutott. Körbejárta a területet és sok emberrel készített interjút

– részletezte a tisztviselő.

"Valószínűleg nem volt nehéz a nyomára bukkanni és elrabolni”

– tette hozá.

A forrás azt is megerősítette, hogy bár Tsurkov cselekedete törvénybe ütközik, Izrael mindent megtesz azért, hogy az orosz-izraeli tudós haza térhessen. - számol be a neokohn.

„Izrael több irányban is dolgozik, és vizsgálja azokat a cselekményeket és módszereket, amelyek Elizabeth szabadon bocsátásához vezethetnek. Bár Tsurkovnak izraeli állampolgárként nem szabadott volna beutaznia az ellenséges országba és emiatt került bajba – Izrael mindent megtesz, hogy kiszabadítsa”

– mondta a tisztviselő.

„Meg akarjuk előzni a hasonló esetek megismétlésének lehetőségét a közejövőben. Intenzív munka zajlik annak érdekében, hogy megvizsgáljuk, hogyan lehet hatékonyabban ellenőrizni azokat az izraelieket, akik ellenséges országba utaznak kihasználva azt, hogy más állampolgársággal is rendelkeznek”

– fejtette ki, valamint megjegyezte, hogy kutatásba és a mentésbe Oroszországot is bevonták.

Legfrissebb