Ugrás a tartalomra

Közbelépett a Legfelsőbb Bíróság: a New York-i Yeshiva Egyetemnek nem kell melegszervezetet elismerni

Fotó: Yeshiva University

A New York-i Yeshiva Egyetemnek nem kell elismernie egy LMBTQ diákklubot, legalábbis egyelőre nem, az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának szeptember 9-én kiadott sürgősségi határozata szerint, amely ideiglenesen blokkolja az alsóbb szintű bírósági végzést, amely kényszeríti az ilyen hallgatók elismerését.

Az 1897-ben alapított ortodox zsidó egyetem a bírósági dokumentumokban úgy írja le magát, mint „a világ első számú, Tóra alapú felsőoktatási intézménye”. Maga a „jesiva” szó egy hagyományos zsidó vallási iskolára utal. Az LMBT diákszervezet elismerése sértené az iskola vallási tanításait – érvel az egyetem.

A végzést Sonia Sotomayor bíró adta ki, aki felügyeli New York és két másik állam sürgősségi kérelmeit az Egyesült Államok Fellebbviteli Bíróságának 2. körzetén belül.

Sotomayor nem indokolta döntését a "Yeshiva University kontra YU Pride Alliance" ügyben. Végzése kimondja, hogy az alsóbb fokú bíróság ítéletét „felfüggesztik az alulírott vagy a Bíróság további végzéséig”.

Ari Berman rabbi, a Yeshiva Egyetem elnöke üdvözölte az új döntést.

„Elégedettek vagyunk Sotomayor bíró ítéletével, amely megvédi vallási szabadságunkat és identitásunkat vezető hitalapú tudományos intézményként”

– mondta Berman a The Epoch Timesnak e-mailben elküldött nyilatkozatában.

A "YU Pride Alliance" ügyvédje, Katie Rosenfeld azt mondta, ügyfele „megvárja a legfelsőbb bíróság végső végzését”.

(Epoch Times)

Legfrissebb