Ugrás a tartalomra

Köves Slomó: "A zsidóság számára Magyarország a legbiztonságosabb hely Európában"

Egyre több atrocitás éri a zsidóságot az európai országokban.

Köves Slomó, az EMIH Magyar Zsidó Szövetségének vezető rabbija a zsidók jelenlegi helyzetéről, a Jobbik múltjáról, a jelenlegi kormány és a baloldali politikusok Izraelhez való viszonyulásáról, valamint a posztmodern antiszemitizmus neomarxista hátteréről folytatott diskurzust Fekete Ritával, a Hit Rádió műsorvezetőjével.

Franciaországban, Belgiumban, Németországban, Egyesült Királyságban, Hollandiában és Svédországban az évek során megsokszorozódott az antiszemita atrocitások száma, azonban Magyarországon az ilyen jellegű bűncselekmények száma szinte egyenlő a nullával beszámolója szerint.

"Azt kell hogy mondjam, hogy a zsidók számára Magyarország a legbiztonságosabb hely Európában"

– jegyezte meg a rabbi.

Műsorvezetőnk kérésére szakértőnk azt is felidézte, hogy mit jelentett a zsidóság számára a régi Jobbik, és a 2006-ban alapított Magyar Gárda tevékenysége.

"Önmagában, hogy létezhet a kétezres években egy olyan politikai formáció, amely jelentős, 10 százalék feletti társadalmi támogatottságot tud szerezni nyílt, rasszista és antiszemita programmal, az azért nagyon elgondolkodtató volt mindannyiunk számára"

– részletezte.

Köves sokáig nem gondolta, hogy a zsidóság feladata lenne, hogy foglalkozzon a zsidó-ellenességgel, mert egész életében azon a véleményen volt, hogy nem jó, ha az antiszemitizmus jelenti a zsidóság számára az identitásformáló erőt.

"Nem gondolom, hogy jó, ha zsidónak lenni az „ antiszemitizmusban” jelenik meg, és hogy a holokauszt emléke legyen az, amelyre zsidó identitásunkat építjük"

fűzte hozzá.

A Tett és Védelem Alapítványt 2012-ben azért hozták létre, mert fontosnak tartották, hogy legyen egy professzionális szervezet Magyarországon, amely fellép az antiszemitizmussal szemben. Az alapítványnak köszönhetően a zsidóság helyzete sokat javult az elmúlt években, és a rabbi véleménye szerint ma már szinte lehetetlen, hogy egy ilyen politikai formáció nagyobb támogatottságra tegyen szert Magyarországon - fejtette ki Köves.

A jelenlegi konzervatív kormány egyes lépései ugyan feszültséget váltottak ki néhány emberből, amikor például antiszemitizmushoz köthető emberekről állítottak szobrot, azonban szakértőnk véleménye szerint rendkívül nehéz olyan XX. századi példaképet találni, aki ne lenne valamilyen mértékben érintett az antiszemitizmusban.

A tapasztalatok szerint az a megközelítés, hogy a holokauszt tragikus eseményeit felidézik nem elég egy újabb holokauszt elkerüléséhez Köves véleménye szerint.

"Nem közvetlenül, de közvetve sok esetben ez maga az antiszemitizmus táptalaja"

– emelte ki óvatosan a rabbi.

Köves a posztmodern antiszemitizmussal, azaz Izrael-elleneséggel kapcsolatban is kifejtette véleményét, amelyet azzal a neomarxista világnézettel hozott összefüggésbe, mely szerint mindig az áldozatnak van igaza, ezért a zsidókat sokan a nácikhoz hasonlítják, a palesztinokat pedig áldozatként kezelik. Azonban szakértőnk elmondása szerint ezzel csak szeretnék feloldozni magukat a holokauszt bűnei miatt rájuk nehezedő kollektív felelősség terhe alól azt mondván, hogy a zsidók ugyanolyan bűnösök, mint a nácik.

"A baloldali politikusok egyszerre tudják nagyon erős hangsúllyal kimondani, hogy soha többé, és hogy a holokauszt emléke mindig a szemük előtt lesz, de ugyanabban a mondatban tesznek említést arról is, hogy Izrael léte tulajdonképpen illegitim"

– mondta.

Legfrissebb