Ugrás a tartalomra

Köves Slomó: a nagykövetség áthelyezése mellett érdemes kiállni

Horthyval kapcsolatban is elmondta a véleményét a rabbi.

Köves Slomó, a Magyar Zsidó szövetség rabbija - Kép forrása: index

Ahogyan arról egy korábbi cikkünkben beszámoltunk, Köves Slomó a Magyar Zsidó Szövetség rabbija Jeruzsálemben tárgyalt Benjamin Netanjahu, izraeli miniszterelnökkel, amelyről most az indexnek adott interjúban is beszámolt, de Horthy méltatásával kapcsolatban is elmondta a véleményét.


A Netanjahuval folytatott beszélgetés egyik sarkalatos pontja a Magyar Nagykövetség Jeruzsálembe  történő áthelyezése volt, amely azért is bír nagy jelentőséggel, mert Európa szinten hazánk lenne az első ország, aki ezt megtenné.

"Az Arab világ és a nemzetközi szélsőbaloldali szervezetek évtizedek óta törekednek arra, hogy megkérdőjelezzék a zsidók történelmi jogát Jeruzsálemhez és Izraelhez"

– fejtette ki a rabbi.

Elmondása szerint Trump azon lépése, hogy az Egyesült Államok nagykövetségét Jeruzsálembe költöztette, azzal nemcsak hivatalosan elismerte, hogy Jeruzsálem Izrael fővárosa, hanem egy fontos világnézeti horgonyt is elhelyezett, amelynek jelentőségét nem szabad alábecsülni. Véleménye szerint a magyar nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése egy bibliai alapú világnézeti állításként is értelmezhető.

"Rabbiként azt mondhatom, hogy ez metafizikai értelemben is fontos ügy, amelyért érdemes kiállni, még akkor is, ha ez egyeseknél „kiveri a biztosítékot."

– hangsúlyozta Köves, aki szerint annak ellenére is érdemes kiállni emellett az ügy mellett, ha ennek a lépésnek Brüsszelben is lesz visszhangja, és mivel a Magyarországgal kapcsolatos kritikák mellé Brüsszelben egyfajta vörös farokként mindig odabiggyesztik az antiszemitizmust is, ezért ez egyfajta jelzésértékkel is bír.

A magyar nagykövetség épülete Tel-Avivban - Kép : Google Street view
"Meggyőződésem, hogy Izraellel és a zsidó néppel kötött szövetség mindig áldást hoz egy nemzetnek"

– mondta.

Köves az antiszemitizmus kapcsán elmondta, hogy bár Magyarország nem nevezhető antiszemita országnak, mégis 10-40 százalék között helyezkedik el az a réteg, amely nyitott az antiszemita nézetekre, viszont kiemelte, hogy

"nem kérdés, hogy a zsidó közösségek számára jelenleg Magyarország a legbiztonságosabb ország Európában."

Véleménye szerint a 20. század meghatározó személyiségei közül keveset lehet makulátlannak nevezni, ezért nem lehet könnyű feladat koherens történelmi hivatkozásokra felépíteni egy nemzetpolitikát, és ez lehet a probléma valódi oka.

Lázár János pár hete kivételes államférfiként emlegette Horthy Miklóst, akiről Köves az indexnek adott interjúban elmondta, hogy a történészek körében nincs érdemi vita az ő személyét és felelősségét illetően.

"Mivel a német megszállás után a posztján maradt, a magyar államigazgatással egyetemben bűnrészes volt abban, hogy  közel 500 ezer magyar állampolgárt deportáltak a haláltáborokba"

-hangsúlyozta a rabbi, aki szerint még maga Lázár János sem cáfolná ezeket, viszont elmondása szerint

"Horthy egyoldalú dicsőítése áttételesen legitimálhatja a volt kormányzó bűneit is."


Legfrissebb