0279 Ugrás a tartalomra

Köszönetet mondott Törökországnak Lapid az izraeliek elleni támadások meghiúsításáért

Fotó: AP Hírügynökség

Jair Lapid izraeli külügyminiszter csütörtökön köszönetet mondott a török ​​hatóságoknak az izraeli állampolgárok elleni törökországi támadások meghiúsításában való együttműködésért.

Lapid ezt a török ​​kollégájával, Mevlut Cavusogluval folytatott találkozója után tette  meg,  miközben a két ország erőfeszítéseket tesz a Törökország palesztinoknak nyújtott erős támogatása miatti feszült kapcsolatok helyreállítására.

A hónap elején Izrael figyelmeztette polgárait, hogy ne utazzanak Törökországba, és felszólította a törökországi izraelieket, hogy azonnal távozzanak.  A figyelmeztetés szerint izraeli állampolgárok lehetnek iráni támadások célpontjai.

Török sajtóértesülések szerint a hatóságok őrizetbe vettek öt iránit, akiket azzal gyanúsítanak, hogy izraeliek elleni támadást terveztek Isztambulban.

"Az elmúlt hetekben izraeli állampolgárok életét mentették meg az Izrael és (Törökország) közötti biztonsági és diplomáciai együttműködésnek köszönhetően"

- mondta Lapid.

"Nagyra értékeljük a török ​​kormányt ezért a professzionális és összehangolt tevékenységért"

-hangsúlyozta.

„Izrael a maga részéről nem fogja tétlenül nézni, amikor megpróbálnak ártani polgárainak Izraelben és szerte a világon.  Közvetlen célunk a nyugalom megteremtése, amely majd lehetővé teszi számunkra, hogy az utazási figyelmeztetést (Törökországra nézve) megváltoztassuk”

-tette hozzá.

Az utazási figyelmeztetés feldühítette Törökországot, amelynek gazdasága nagymértékben függ a turizmustól. Ankara válaszul nyilatkozatot adott ki, amely szerint Törökország biztonságos ország.

Legfrissebb