Ugrás a tartalomra

Koránt égetett egy politikus: gyújtogatás és zavargás volt a válasz

Csütörtökön és pénteken a svéd városokban autókat gyújtottak fel és rendőröket támadtak meg a Koránt égető Rasmus Paludan politikus ellen tüntető emberek.

Csütörtökön erőszakos zavargások zajlottak Linköping város Skäggetorp nevű negyedében, Rasmus Paludan dán iszlám-ellenes politikus, a Stram Kurs párt vezetőjének demonstrációját megelőzően. Paludan tüntetésének csütörtök délután 15:30-kor kellett volna kezdődnie, de végül nem került sor rá.

Pénteken Paludan és csoportja elégette a Korán egy példányát Stockholm Rinkeby elnevezésű iszlamista no-go zónájában és hamarosan kitört az erőszak.

A zavargások következtében legalább három rendőr megsérült, miután kövekkel megütötték őket és több járművet is felgyújtottak a rendbontók, köztük egy rendőrautót is – írja az SVT műsorszolgáltató. A rendőrség szerint a zavargások során legalább két, harminc év körüli embert letartóztattak.

„Súlyos helyzet volt, a  helyszín pedig  kaotikus, több százan voltak kinn”

– kommentálta a történteket Johnny Gustavsson rendőrségi szóvivő. A feltételezések szerint több rendbontó rendőregyenruhát és egyéb felszerelést lopott  rendőrjárművekből.

„Erőszakos és kaotikus volt a helyzet ma. Az autókba is betörtek és rendőri felszereléseket és táskákat is loptak”

– tette hozzá Gustavsson.

Zavargások törtek ki Norrköping városában is egy másik Stram Kurs-tüntetés miatt is, amely szintén elmaradt. Körülbelül 15 autót gyújtottak fel a városban, és rendőröket is megtámadtak.

A svéd országos rendőrfőkapitány, Anders Thornberg is kommentálta a csütörtöki zavargásokat.

„Ami Linköpingben és Norrköpingben történt, teljesen elítélendő, és soha nem fogjuk elfogadni. Gondoskodtam arról, hogy a sérült alkalmazottakat ellássák”

-mondta.

Legfrissebb