Ugrás a tartalomra
Fotó: iStock

A finn parlament támogatja azt a törvényreformot, amely megkönnyíti a nők számára az abortuszhoz jutást. A képviselők szerdán elfogadtak egy indítványt, amely eltörli a jelenlegi abortusztörvény részét képező két szakértői véleményre vonatkozó követelményt.

A javaslatot 125 igen szavazattal fogadták el, 41 képviselő ellenezte - írja az Yle.

A jelenlegi, 1970-es évekből származó abortusztörvény módosítása megváltoztatja a terhesség megszakításához szükséges két orvos jóváhagyásának követelményét. Ehelyett csak egy orvosnak kell hozzájárulást adnia ahhoz, hogy egy nő megszakíthassa terhességét.

Emellett a nőknek a terhesség 12. hetéig már nem kell megindokolniuk az abortuszukat. Kérésük elegendő az eljáráshoz.


Az abortusz megosztó kérdés volt a finn parlamentben. Egyes politikusok azzal érveltek, hogy a témával kapcsolatos álláspontjuk nem pártpolitikai, hanem lelkiismereti kérdés. Az abortusz liberalizációja ellen szavazó 41 képviselő közül négyen a jelenlegi finn kormányzó koalícióhoz tartozó Centrum Párthoz tartoztak.

Az öt kereszténydemokrata képviselő egyhangúlag az abortuszjavaslat ellen szavazott.

Päivi Räsänen pártelnök hangsúlyozta, hogy a törvénymódosítás gyengíti a terhes nők, az orvosok és a meg nem született gyermekek helyzetét. Azt mondta, hogy rendkívül szomorú a döntés miatt, és hogy "milyen kevés támogatást találtak a legkisebbek életének védelmére".

Räsänen továbbá azt állította, hogy az abortusz nem alapvető emberi jog, és nem is tartozik a reproduktív egészségügyhöz.

"A nemzetközi emberi jogi szerződések az élethez való jogot írják elő, nem pedig az élet befejezéséhez való jogot"

- mondta.

Mint ahogy arról a Hit Rádió is beszámolt, a finn parlamentben nem sokkal a Roe kontra Wade ítélet után lett vita tárgya az aktuális abortusz szabályozás.

(CNE)


Inkább meghallgatná? 🎧 A Hit Rádió híreit audio formában is eléri! 👇Legfrissebb