Ugrás a tartalomra

Kolumbia megszakította diplomáciai kapcsalatait Izraellel

Állítólag azt is megígérte, hogy kitünteti a Hamász terroristáit.

Gustavo Petro, kolumbiai elnök - Kép forrása: Mauricio Duenas Castaneda / EPA

Gustavo Petro kolumbiai elnök szerdán kijelentette, hogy megszakítja a diplomáciai kapcsolatait Izraellel.

A kolumbiai elnök már márciusban is arra szólította fel a nemzeteket, hogy amennyiben Izrael nem tesz eleget az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatával, (amely "követeli" a tűzszünet érvénybelépését a ramadán idejére), szakítsanak meg minden kapcsolatot a zsidó állammal. Ezután a túszok "azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását" is követelte.

Petro már korábban is élesen bírálta Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, és benyújtotta a kérelmet, hogy csatlakozzon Dél-Afrikához az Izraelt népirtással vádló ügyéhez a Nemzetközi Bíróságon.

"Itt önök előtt a változás kormánya, a köztársasági elnök bejelenti, hogy holnap megszakítjuk a diplomáciai kapcsolatokat Izrael állammal... azért, mert olyan kormányuk van, olyan elnökük van, aki népirtó"

- mondta Petro a Bogotában éljenző tömegnek, amely a nemzetközi munkásnap alkalmából vonult fel, és támogatta Petro szociális és gazdasági reformjait.

Israel Katz külügyminiszter szerint Petro antiszemita és gyűlölettel teli.

"A kolumbiai elnök megígérte, hogy kitünteti a Hamász erőszaktevőit és gyilkosait, és ma beteljesítette az ígéretét"

- mondta Katz.

"A történelem emlékezni fog arra, hogy Gustavo Petro úgy döntött, hogy az emberiség által ismert legrosszabb szörnyetegek mellé áll, akik csecsemőket égettek el, gyerekeket gyilkoltak meg, nőket erőszakoltak meg és ártatlan civileket raboltak el. Az izraeli-kolumbiai kapcsolatok mindig is jók voltak, és ezen egyetlen antiszemita és gyűlölködő elnök sem változtathat"

- mondta.

A kolumbiai elnök decemberben egy posztban a nácikhoz hasonlította az IDF katonáit, azt állítva, hogy az IDF nem tekinti embernek a palesztinokat.

Egy hónappal korábban konzultációra hívta vissza a kolumbiai nagykövetet Izraelbe, azt állítva, hogy nem maradhat ott, ha Izrael nem hagyja abba "a palesztinok lemészárlását". Két héttel korábban azt követelte, hogy Izrael bogotai követe kérjen bocsánatot és távozzon, miután Jeruzsálem felfüggesztette a Kolumbiába irányuló védelmi exportot, válaszul arra, hogy Petro nácinak nevezte az IDF katonáit.

(Ynet)

Legfrissebb