Ugrás a tartalomra

Kiújúlt az abortuszról szóló vita Belgiumban

Photo by Suhyeon Choi / Unsplash

Belgiumban újraindult a vita az abortusztörvényről. A kereszténydemokraták a héten jelezték, hogy lehetőséget látnak a maximális időtartam 12-ről 14 hétre történő meghosszabbítására, ez azonban a többi párt számára közel sem elég.


A 2020-as új kormányról szóló tárgyalások során a flamand CD&V (Kereszténydemokrata és Flamand) párt kereszténydemokratái világos vonalat húztak.

"Ha mások úgy gondolják, hogy lazítani kellene az abortusztörvényen, akkor nélkülünk alakítsanak kormányt"

- mondta Sammy Mahdi, a párt leendő elnöke. Ezzel a párt évek óta követett vonalát követte: etikai kérdésekről nem lehet vitatkozni.


A CD&V 2020-ban egyébként is belépett a kormánykoalícióba, azzal a megállapodással, hogy a koalíciós partnerek egyelőre visszatartják az abortusz gyakorlatának enyhítésére irányuló javaslatokat. A CD&V kérésére a kormány mégis felkért egy szakértői csoportot, hogy vizsgálja meg az abortusztörvény esetleges enyhítésének előnyeit és hátrányait. Az eredmények alapján a kormánypártok ezután konszenzusra törekedhetnek.


Közvetlenül e jelentés keddi, belga parlamentben történő bemutatása előtt a CD&V úgy döntött, hogy előreugrik. A párt bejelentette, hogy a maximális határidő 14 hétre való megnyújtása tárgyalható, és a gondolkodási idő hat napról negyvennyolc órára rövidíthető. Ez még mindig sokkal óvatosabb, mint amit a szakértők a jelentésükben javasolnak. Lehetőséget látnak a maximális határidő 18 vagy 20 hétre történő meghosszabbítására és a mérlegelési időszak teljes eltörlésére.

A koalíciós partnerek hamarosan világossá tették, hogy nem elégednek meg a kereszténydemokrata kompromisszumos javaslattal. Azt akarják, hogy a jelentés vonalát kövessék, ha és de nélkül.

"Ha a tudomány ennyire egyértelmű, nem értem, miért ne így tennénk"

- mondta Melissa Depraetere szocialista frakcióvezető a Terzake televíziós műsorban.

Els Van Hoof, a CD&V képviselője ezután kifogásolta, hogy pártja "saját etikai iránytűjével" nézi a jelentést, és ezért nem követi azt teljes mértékben. A kereszténydemokraták számára fontos szempont, hogy a 14 hét mellett döntsenek, mert utána "nőgyógyászati erőszakra" lenne szükség a magzat eltávolításához.

Ami a CD&V-t illeti, ez a végső ajánlat. Alexander De Croo belga miniszterelnök kedden jelezte, hogy most már a parlamenten múlik a döntés, ezért a kormány nem fog javaslattal előállni.

Dave Sinardet belga politológus a Nieuwsblad Vastban annak a várakozásának adott hangot, hogy a konszenzus megtalálása még nem lesz olyan egyszerű. Nem zárta ki, hogy a gyakorlat tényleges kiszélesítésére még várni kell a következő kormányzati ciklusig.

(CNE News)

Legfrissebb