Ugrás a tartalomra

Kiszivárgott: ennyire érdekli a Hamász vezért a gázai civilek halála

Szerinte szükségük van a civil áldozatokra.

Yahya Sinwar egy Hamász öltöéket és fegeyvert viselő kisfiúval a kezében. - Kép forrása: MAHMUD HAMS/AFP

A Hamász vezetőjének, Yahya Sinwarnak a terrorcsoport vezető tagjaival folytatott néhány levelezése napvilágot látott, amelyekből kiderül, mennyire érdekli őt a gázai civilek sorsa.

A gázai háború kezdete óta Izraelt mind az arab világban, mind a nyugati országokban bírálták az övezetben végrehajtott katonai offenzívája miatt, amiért neves nyugati médiumok a Hamász egészségügyi minisztériuma által közölt halálos áldozatok számára hivatkozva széles körben beszámoltak Gázában történtekről.

Az amerikai hírügynökség jelentése azt állította, hogy birtokába jutott több tucat üzenet, amelyeket Sinwar a tárgyalócsoport tagjainak küldött, köztük a Hamász munkatársainak.

Az újság megjegyezte, hogy az üzeneteket több olyan embertől kapták, akik nem értettek egyet Sinwar véleményével.

A Hamász jelenleg azt állítja (bár sokan megkérdőjelezik az általuk közzétett statisztikák hitelességét), hogy a háború kezdete óta több mint 37 ezer palesztint öltek meg a Gázai övezetben, többségük civil. A Hamász egyik dohai vezetőjének küldött üzenetében azonban Sinwar olyan háborúk civil áldozataira utalt, mint Algéria Franciaország elleni függetlenségi háborúja, mondván:

"ott százezrek haltak meg - ezekre az áldozatokra szükség volt"

A Wall Street Journal megjegyezte, hogy Sinwar végső célja a jelek szerint a tartós tűzszünet biztosítása, ami lehetővé tenné a Hamász számára, hogy történelmi győzelmet hirdessen - miután "túlélte" Izrael megsemmisítésére tett erőfeszítéseit -,

és ezzel magának követelje az egész palesztin nép feletti vezetést.

Miközben az IDF hatékonyan felszámolta a terrorcsoport katonai infrastruktúráját, a Hamász politikai vezetése 2023. december elején más palesztin frakciókkal is találkozott, hogy megbeszéljék a megbékélést és a háború utáni Gázára vonatkozó terveiket. A jelentés szerint azonban a Sinwar nem vett részt ezeken a konzultációkon.

Erre válaszul üzenetet küldött a Hamász politikai irodájának vezetőinek, amelyben "szégyenletesnek és felháborítónak" ítélte a lépést.

"Amíg a harcosok talpon vannak, és nem vesztettük el a háborút, az ilyen kapcsolatokat azonnal meg kell szüntetni"

- írta Sinwar, hozzátéve:

"Megvannak a képességeink, hogy még hónapokig folytassuk a harcot".

Február 19-én Izrael határidőt szabott a Hamásznak, hogy még a ramadán hónap előtt egyezzen meg egy megállapodásban, mielőtt elrendelné a rafahi szárazföldi hadműveletet. Sinwar felszólította a Hamászban ülő kollégáit, hogy a tárgyalásokon ne menjenek bele engedményekbe, hanem ragaszkodjanak a háború befejezéséhez.

"A civil áldozatok nagy száma világméretű nyomást gyakorolna Izraelre"

- írta Sinwar.

(Ynet)

Legfrissebb