Ugrás a tartalomra

Kitört a botrány: a német külügyminiszter elvitetett egy több száz éves feszületet a G7-csúcs miatt

Szokatlan kérése volt a német külügyminiszternek, ami nagy felzúdulást keltett a német médiában. De nem ez volt az egyetlen kiakasztó esemény az elmúlt napokban - számolt be az Index.

A német zöldpolitikus, Annalena Baerbock szövetségi külügyminiszter a G7-csúcstalálkozó idejére eltávolíttatta a több száz éves feszületet a münsteri történelmi városháza béketerméből. A 482 éves kereszt eredetileg állandóan ebben a teremben van kiállítva.

Baerbock kérése előtt még soha nem volt példa erre, így nem csoda, hogy nagy visszhangot váltott ki az ügy.

A keresztet protokolláris okokból távolították el

– közölte a német külügyminisztérium a Bild megkeresésére.

A kereszt 1540-ből származik, és a mai napig minden új münsteri tanácsos ez előtt esküszik fel, kivéve, ha kifejezetten lemondanak az „Isten engem úgy segéljen” kiegészítésről - írja a lap.

A Bild egyébként szavazásra is bocsátotta olvasói körében: helyesnek tartják-e, hogy a találkozó idejére eltávolították a keresztet a teremből. Délután egy órakor már csaknem 46 ezren vettek részt, közülük

89 százaléka helytelennek gondolja, míg 6 százalék helyesli a kereszt eltávolítását.

A napokban egyébként nem ez volt az első eset, ami felháborodást váltott ki – főként a keresztény közösségben –, ugyanis alig két nappal ezelőtt Claudia Roth, a Zöldek kulturális biztosa adott hangot azon elképzelésének, hogy a berlini királyi palota kupolájáról tűnjenek el a bibliai idézetek, és más szövegekkel írják felül őket - áll az Index beszámolójában.

A News in Germany beszámolója szerint Claudia Roth kulturális államtitkár bejelentése, miszerint a berlini Városi Palota kupoláján lévő bibliai feliratot egy művészeti projekt részeként ideiglenesen fel fogják fedni, a Bundestagban az Kereszténydemokrata Unió tiltakozását váltotta ki.

Roth "láthatóan egyáltalán nem értette a feliratot" - írta közleményében Dorothee Bär (CSU), a CDU/CSU-frakció frakcióvezető-helyettese.

Rothnak nem az a dolga, hogy "átírja a történelmet, és pártja jelenlegi ideológiai karakteréhez igazítsa" - fogalmazott.

A frakció kulturális és médiapolitikai szóvivője, Christiane Schenderlein (CDU) azt mondta:

"A berlini Városi Palota kupoláján lévő bibliai szövegnek láthatónak kell maradnia."

A kupolán lévő szöveg, amelyet IV. Friedrich Wilhelm porosz király (1795-1861) több helyről szerkesztett egybe így szól: "Nincs más üdvösség, ... Jézus nevében, az Atya Isten dicsőségére. Hogy Jézus nevére minden térd meghajoljon, akik az égben, a földön és akik a föld alatt vannak".

Roth korábban világossá tette, hogy kritikusan áll a szöveghez. A porosz király "a vallásosságnak semmilyen apolitikus jelét nem tette le" - mondta szerdán. Azzal foglalkozott, hogy alátámassza a "kizárólag Istentől származó hatalmi igényt".

"Alaptörvényünk és demokráciánk az 1848-as és 1849-es demokratikus mozgalmak és a Paulskirche alkotmányának hagyományos vonalán áll, nem pedig az elnyomó királyság és birodalom hagyományában"

- mondta Roth.

A művészeti projekt a feliratot "ideiglenes alternatív, kommentáló és reflektáló szövegekkel" fedné le.

Legfrissebb