Ugrás a tartalomra

Etnikai kisebbségé válik a fehér lakosság Amerikában

A Z-generáció lehet az utolsó, ahol még többségben vannak.

Photo by Christopher Burns / Unsplash

A rendelkezésre álló információk alapján az etnikai kisebbségek már most is több, mint a felét teszik ki a 18 év alatti lakosságnak.

A Z-generáció az utolsó generáció az Egyesült Államokban, ahol még többségben vannak a fehér amerikaiak. A The European Conservative egyik cikke alapján az "Alpha generáció" (2010 után születettek) valamikor a 2040-es évek közepén fogja beiktatni az új „többségi kisebbségi” korszakot.

A Brookings Institution által végzett elemzések alapján a nem spanyol-ajkú fehérek, akik jelenleg a népesség 60 százalékát teszik ki, 2045-re a történelem során először lesznek kisebbségben.

A William Frey, az agytröszt vezető munkatársa megállapítja, hogy

"A 75 év feletti népesség 77 százalékát teszik ki a nem spanyol-ajkú fehérek, míg ez az arány az 55-64 éves korosztályban 67 százalékra, A 35-44 éves korosztályban pedig 55 százalékra tehető. A fehér amerikai lakosok száma a 18-24 éves korosztálynak alig éri el az 50 százalékot, 18 év alatt pedig már a felét sem éri el (47 százalék)."


Az elemzés alapján a lakosság többségét nagyjából20 év múlva a következő etnikai kisebbségek fogják alkotni:

"spanyol-ajkúak (24,6%), afroamerikaiak (13%), ázsiaiak (7,9%), és 3,8% a több rasszból álló népesség."

A mandiner beszámolói szerint a demográfiai előrejelzés egyesek számára igazolja a „nagy helyettesítés ” gondolatát, amely szerint "az európai és észak-amerikai etnikumú európaiakat fokozatosan felváltja az Ázsiából és a globális Délről érkező tömeges migráció."

Legfrissebb