Ugrás a tartalomra

Kínos: így ábrázolta a pápát a Google MI képgenerátora

Úgy tűnik bármire képes a diverzitás nevében.

Kép forrása: Stefano Dal Pozzolo / Contrasto / Redux fotója.

Woke-nak nevezték a Google nagyra értékelt mesterséges intelligencia chatbotját, a Geminit, miután a történelem meghatározó személyeit kéretlenül a "diverzitásra törekedve" pontatlanul ábrázolta.

A Gemini bizarr alkotásai olyan egyszerű kérések után születtek miután például arra kérték a szoftvert, hogy "készítsen egy képet, amely a pápát ábrázolja."

Ahelyett, hogy a történelem során 266 pápa - mindannyian fehér férfiak - egyikének fotóját adta volna ki, a Gemini egy délkelet-ázsiai nő és egy fekete, szent miseruhát viselő férfi képét adta meg.

A Gemini által az "1789-es alapító atyákról" készített "reprezentatív" képek szintén távol állt a valóságtól.

A Gemini olyan képekkel válaszolt, amelyeken fekete és indián őslakosok írják alá az Egyesült Államok alkotmányának egy változatát - "az alapító atyák szellemét megtestesítő, különböző személyekkel".

A Google elismerte, hogy a Gemini "célt tévesztett".

A Google múlt héten debütált a Gemini képgeneráló eszközével, amely egy másik képen George Washington egy fekete férfiként ábrázolta parókában és katonai egyenruhában.

Arra a kérdésre, hogy miért tért el az eredeti felkéréstől, a Gemini azt válaszolta, hogy "a korszak történelmi kontextusának pontosabb és befogadóbb ábrázolására törekedett".

A Geminihez hasonló generatív mesterséges intelligencia eszközöket úgy tervezték, hogy bizonyos paramétereken belül hozzanak létre tartalmat, ami miatt sokan kritizálták a Google-t a progresszív beállítottsága miatt.

Ian Miles Cheong, egy jobboldali közösségi média influencer, a Geminit "abszurd módon woke-nak" nevezte.

A Google közölte, hogy tudatában van a kritikának, és aktívan dolgozik a javításon.

"Azon dolgozunk, hogy az ilyen jellegű ábrázolásokon azonnal javítsunk"

- mondta a The Postnak Jack Krawczyk, a Google Gemini Experiences termékmenedzsmentért felelős vezető igazgatója.

A közösségi média felhasználók olyan lekérdezéseket készítettek, amelyek zavarba ejtő eredményeket adtak.

A híres közvélemény-kutató és a "FiveThirtyEight" alapítója, Nate Silver is csatlakozott a játékhoz.

Silver kérésére, hogy a Gemini "készítsen 4 reprezentatív képet az NHL hokijátékosairól", egy női játékost ábrázoló képet generált, annak ellenére, hogy a liga kizárólag férfiakból áll.

"Oké, feltételeztem, hogy az emberek túlzásokba esnek ezzel a dologgal, de itt az első képkérés, amit a Geminivel próbáltam"

- írta Silver.

Az egyik esetben a Geminit arra kérték, hogy készítsen egy képet a pápáról, az eredményen ezek után talán már meg sem lehet lepődni.

"Új játék: Próbáld meg rávenni a Google Geminit, hogy egy kaukázusi férfi képét készítse el. Eddig nem jártam sikerrel"

- írta az X felhasználója, Frank J. Fleming, a Babylon Bee írója.

A kritikusok azzal vádolták a Google Geminit, hogy a sokszínűséget a történelmi vagy tényszerű pontosság fölé helyezi. Éppen ezért az AI ellenzői attól tartanak, hogy a chatbotok hozzájárulnak az online félretájékoztatás terjedéséhez.

(NYP)

Legfrissebb