Ugrás a tartalomra

Válaszul azokra a nyugati sajtóértesülésekre, amelyek szerint Moszkva katonai segítséget kért Pekingtől ukrajnai hadműveletének lebonyolításához, a kínai külügyminisztérium destruktív szándékú dezinformációval vádolta meg az Egyesült Államok tisztviselőit.

„Az Egyesült Államok az utóbbi időben rossz szándékkal hamis információkat terjeszt Kína ellen Ukrajna kérdésében”

– mondta Zhao Lijian, a külügyminisztérium szóvivője hétfőn egy külföldi riporter kérdésére válaszolva, hogy Kína fegyverrel segíti-e Oroszországot.

„Kína álláspontja Ukrajna kérdésében következetes és egyértelmű, mindig is konstruktív szerepet játszottunk a béke elérésében és a tárgyalások előmozdításában”

– tette hozzá. Zhao arra is felszólította a hadviselő feleket, hogy inkább önmérsékletre és a feszültségek enyhítésére törekedjenek, ahelyett, hogy fokoznák azokat, ugyanakkor ragaszkodott hozzá, hogy minden ország diplomáciai megoldást szorgalmazzon.

Vasárnap a Financial Times arról számolt be, hogy Moszkva „felszerelést és egyéb, meg nem határozott katonai segítséget kért Kínától”, hogy támogassa ukrajnai hadműveletét. A jelentés hozzátette, hogy a Fehér Ház aggodalmát fejezi ki, hogy „Peking alááshatja a nyugati erőfeszítéseket, amelyek az ukrán erőket segítenék országuk védelmében”.

(RT)

Legfrissebb