Ugrás a tartalomra

Prof. Dr. Frank Füredi, a XXI. Század Intézet vezető elemzője és Csizmazia Gábor Amerika szakértő, az NKE Külpolitikai Intézet kutató munkatársa voltak a Hit Rádió Középpont című műsorának a vendégei. Frank Füredi kifejtette, hogy Biden elnöknek fontosak az emberi jogok, de ezeket egy újfajta ideológia mentén hangoztatja. Bármikor létre tudnak hozni egy újfajta emberi jogot. Csizmazia Gábor elmondta, hogy nem mindenki elégedett Amerikában Joe Biden elnökségével. Sok demokrata szerint sem eléggé aktív a politikai megnyilvánulások terén.

Már Demokrata-közeli sajtóban céloznak arra, hogy érdemes lenne új jelöltön gondolkodni. Frank Füredi szerint nem Joe Biden határozza meg, hogy milyen irányba menjen az amerikai külpolitika. A Demokrata Pártban a progresszív irány a meghatározó évek óta. Csizmazia Gábor egyetértett ebben, hogy az elnök mögötti adminisztráció irányítja valójában az amerikai politikát. Frank Füredi fontosnak tartotta ismertetni, hogy az amerikai külpolitikában évek óta hasonló gondolkodású emberek a meghatározóak. Megfigyelte, hogy évről évre kevesebb a régi diplomata a külpolitikában. Inkább egyetemekről és alapítványokból érkeznek a külpolitikába. Amikor utoljára New Yorkban járt, megdöbbent, hogy milyen negatívan nézik Magyarországot. - A kulturális elit tagjai sokszor ugyanazon a helyen is élnek, New York és San Francisco bizonyos részein. Ők határozzák meg az egyetemek narratíváját is. Sokszor ugyanezek a személyek mennek Washingtonba tanácsadónak.

A felvétel 2022. július 13-án készült. Műsorvezető: Fekete Rita Szerkesztő: Joób Rhodé Munkatársak: Kovács Gergely, Longauer András, Szabó József

Legfrissebb