Ugrás a tartalomra

Kiállt a nemváltoztató műtétek korlátozása mellett egy tinédzser, aki megbánta az átváltozást

Egy olyan kaliforniai tinédzser osztotta meg történetét egy törvényjavaslattal kapcsolatos vitaesten, aki biológiailag nőként született, de férfi identitás meghatározása miatt kezeléseknek vetette magát alá, majd megbánta, hogy ebbe belekezdett és igyekszik visszatérni eredeti neméhez.

A 17 éves Chloe Cole kiállt a Floridai Egészségügyi Ügynökség törvényjavaslata mellett, amely nem biztosítaná minden biztosítási csomagba tartozónak a nemváltó beavatkozásokat.

A javaslat szerint akik alacsonyabb egészségbiztosítási csomagot fizetnek, azok számára nem lennének elérhetők a különféle hormonterápiák és pubertásgátló szerek. A szabályozást támogatók fő érve, hogy semmiféle bizonyíték sincs arra vonatkozólag, hogy ezek az eljárások és beavatkozások biztonságosak, illetve megkérdőjelezik, hogy ezek az eljárások orvosilag szükségesek-e egyáltalán.

A szabályozást ellenzők és támogatók vitaestet tartottak, itt szólalt fel Chloe is. Elmesélte, hogy a 13 évesen kezdődött identitásválsága során milyen erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy nőből biológiailag férfivé válhasson.

Az erőfeszítések teljes kudarcba fulladtak és azóta céljaként tekinti, hogy segítsen más hasonló gondokkal küzdő tinédzsereknek is azzal, hogy elmeséli, milyen szörnyűségeken ment át – hogy ezzel is hozzájáruljon ahhoz, hogy a tinédzserek meggondolják magukat, mielőtt nemük megváltoztatása mellett döntenek.

„Valójában egyáltalán nem értettem azoknak a döntéseknek a következményeit, amit 13 évesen meghoztam – egyszerűen nem voltam képes megérteni ezeknek az orvosi döntéseknek a súlyát”

– mondta Chloe.

Cole tesztoszteront szedett és a melleit is eltávolíttatta. Elmondása szerint 13 és 16 éves kora között olyan beavatkozásokon ment keresztül, melyek visszafordíthatatlan következményekkel jártak.

Azt mondta, az eljárások során rájött, hogy olyan úton jár, melyre nem szabadott volna rálépnie, de már túl késő volt visszafordulnia. Cole most azon gondolkozik, egyáltalán lehet-e valaha gyermeke és ha lehet, szoptatni akkor sem fogja tudni. Sőt, egyes orvosi vélemények szerint nagyobb a kockázata egy terhesség esetén bizonyos daganatos megbetegedéseknek (különösen a méhnyakráknak), minthogy egészséges gyermeknek adjon életet.

Cole felhívta a szülők figyelmét, hogy ne adjanak engedélyt gyermekeik nemváltoztató beavatkozásaira, mindenképp várják meg a felnőttkort az ilyen súlyos döntések meghozatalával, ugyanis az átmeneti állapot (főleg tinédzserkorban) nagyon súlyos károkat tud okozni testileg és lelkileg egyaránt.

„A legjobb, amit tehetünk, ha továbbra is felemeljük a hangunkat és elmondjuk a tapasztalatainkat, ezzel figyelmeztetve a súlyos károkra. Különösen a kormányunknak kell hallania a következményekről”

– mondta Cole.

A törvényjavaslattal kapcsolatban még nem született döntés.

Cole az extranszneműek egyre növekvő csoportjába tartozik, akik nyíltan vállalják és hangoztatják tapasztalataikat és elmondják, hogy a transzállapot milyen negatív hatással volt az életükre. Egyre többen vállalják nyíltan, hogy megbánták a nemváltással kapcsolatos döntésüket, a média azonban előszeretettel hagyja figyelmen kívül ezeket a véleményeket.

Vida Zsanett / CBN News

Legfrissebb