Ugrás a tartalomra
IzraelUSAKülföldHírek

Kevin McCarthy: A világ jobb és biztonságosabb, ha Amerika és Izrael szorosan összetart

Az amerikai képviselőház elnöke Izraelbe látogatott.

Amos Ben-Gershom/GPO

Kevin McCarthy, az amerikai képviselőház elnöke a Benjamin Netanjahuval folytatott megbeszélés során azt mondta, hogy a szoros amerikai-izraeli kapcsolatok nagyobb biztonságot jelentenek a világ számára.

Netanjahu és McCarthy a jeruzsálemi King David Hotelben tartottak megbeszélést. A zártkörű megbeszélés előtt Netanjahu a kamerák előtt üdvözölte, hogy Izrael 75. évfordulója alkalmából a képviselőház 400-19 arányban megszavazta a kétoldalú kapcsolatokat és az Ábrahám Egyezményt támogató határozatot.


"95 százalékos támogatást elérni bármivel kapcsolatban ma már nem kis dolog, és ez kifejezi ennek a szövetségnek és a támogatásnak az erejét."

McCarthy elmondása szerint az, hogy első külföldi útjára éppen Izraelbe látogatott, nem véletlen, mert szerinte Amerikának Izraelnél nincsen nagyobb szövetségese.


"A világ jobb, és biztonságosabb, ha Amerika és Izrael szorosan összetart"

– mondta a képviselőház elnöke.

A képviselőház elnökét Isaac Herzog, Izrael államának elnöke is vendégül látta saját rezidenciáján.

A találkozó során Herzog elmondta, hogy Amerikát Izrael nagyon közeli szövetségesének tartja, valamint kifejtette, hogy Izrael a teljes közel-kelet integrációja felé halad a 2020-as Ábrahám Egyezmény és az Egyiptommal, valamint Jordániával kötött békeszövetség kapcsán.

"Másrészről, innen nem messze, egy nagy ellenség fenyeget minket"

– utalt Iránra, Izrael egyik legnagyobb ellenségére Herzog.

"Fél órára innen bármelyik irányban található egy ellenséges állam, ezért úgy gondoljuk, hogy az Amerikával való szövetségnek nagy jelentősége van"

– tette hozzá.

Egy izraeli újságnak adott interjú során McCarthy arra is kitért, hogy Biden továbbra sem hajlandó vendégül látni Izrael miniszterelnökét az igazságügyi reformokkal kapcsolatos nézeteltérések miatt.

"Ha a Fehér Házba szóló meghívás továbbra sem történik meg, akkor én hívom meg a miniszterelnököt, hogy találkozzon a kongresszussal. Ő egy kedves barátom, egy olyan ország miniszterelnöke, amellyel a legszorosabb kapcsolataink vannak"

– mondta McCarthy, valamint hozzátette, hogy szerinte Biden már így is túl sokat várt ezzel, és hogy az USA elnöke vele sem áll szóba már hónapok óta.

"Ez azt jelenti számomra, hogy jó társaságba kerülhettem, ha ugyanígy bánik velem"

– jegyezte meg viccesen McCarthy.

(TOI)

Legfrissebb