Ugrás a tartalomra

Kétezer év után felszínre kerültek a lépcsők a Siloám tavánál

Itt gyógyította meg Jézus a vakon született embert.

Kétezer év után felszínre kerültek a lépcsők a Siloám tavánál, ahol a vakon született embernek azt mondta Jézus, hogy menjen le és mosakodjon meg, hogy meggyógyuljon. - Kép forrása: Fox News/City of David Foundation

Kétezer év után először feltárták azokat a lépcsőfokokat, amelyek Siloám tavába vezetnek, és ahol Jézus is járt, és meggyógyított egy embert, aki születésétől fogva vak volt.


Egy új jeruzsálemi ásatási projekt több mint kétezer éve nem látott lépcsőfokokat tárt fel azon a helyen, ahol az Újszövetség szerint Jézus meggyógyított egy vak embert - írja a Fox News.

Az Izraeli Régiségügyi Hatóság, az Izraeli Nemzeti Parkok Hatósága és a Dávid Városa Alapítvány az év elején bejelentette, hogy a keresztények és zsidók által egyaránt nagyra becsült bibliai helyszín, a Siloám tava kétezer év után először újra látogatható lesz a közeljövőben.

"A Dávid városában - a bibliai Jeruzsálem történelmi helyszínén - folyó ásatások, különösen a Siloám tava és a zarándokút, az egyik legnagyobb megerősítése ennek az örökségnek és a zsidók és keresztények Jeruzsálemhez fűződő évezredes kötelékének"

- mondta Ze'ev Orenstein, a Nemzetközi Ügyek - Dávid Városa Alapítvány igazgatója a Fox News Digitalnak.

"Nem egyszerűen hitbeli kérdésként, hanem tényként"

- tette hozzá.

A Siloám taváról készített rekonstrukció - Kép forrása: Dávid Városa AlapítványA City of David Foundation egy 1986-ban alapított nonprofit szervezet, amely "Dávid városának és környékének megőrzésével és fejlesztésével foglalkozik, és elkötelezett amellett, hogy minden vallású és hátterű embert összekapcsoljon az ősi Jeruzsálemmel".

"A Dávid városán átfutó fél mérföld, amely a déli Siloám-medencétől a Zarándokút mentén halad tovább, egészen a Nyugati Fal, a Déli lépcső és a Templomhegy lábáig, a legjelentősebb félmérföld az egész világon."

- mondta Orenstein.


A medencét először nagyjából 2700 évvel ezelőtt építették Jeruzsálem vízrendszerének részeként az i. e. nyolcadik században, az építkezés Ezékiás király uralkodása alatt bontakozott ki, ahogyan azt a Biblia a Királyok könyve II. könyvének 20:20. versében is megtalálható.

A Kr. e. nyolcadik századból származó, Ezékiás alagútjában talált Siloám-felirat korai héber írással írja le az alagút ásásának drámáját - Kép forrása: Zeev Radovan/City of David archives


A becslések szerint a Siloám-medence több építési szakaszon ment keresztül, és elérte az 1,25 hektárnyi területet is. János evangéliuma szerint Jézus a Siloám-medencénél gyógyított meg egy embert, aki születésétől fogva vak volt.

A Fox News beszámolói szerint a medence egy kis része, amelyet teljesen feltártak, már évek óta látogatható a nagyközönség számára, azonban túlnyomó része még jelenleg is feltárás alatt áll.

Johnnie Moore tiszteletes, a Keresztény Vezetők Kongresszusának elnöke januárban a Fox News Digitalnak azt mondta a Siloám medencéről, melyet véleménye szerint éppen a megfelelő időben tártak fel, hogy

"Teológiailag megerősíti a Szentírást, földrajzilag megerősíti a Szentírást, politikailag pedig megerősíti Izrael megkérdőjelezhetetlen és páratlan kapcsolatát Jeruzsálemmel. Néhány felfedezés elméleti jellegű. Ez egy megkérdőjelezhetetlen bizonyítéka a Biblia és népe, Izrael történetének"

- mondta.

Legfrissebb