Ugrás a tartalomra

Két éve tart a tálibok uralma Afganisztánban

Egyre több a kivégzések és a nyilvános korbácsolások száma.

Tálib katonák - Kép forrása: Uncredited/AP

A jelentések szerint a nőket lefejezik, és holttestüket folyókba és utcákra dobják, rengeteg a kivégzések, és a nyilvános korbácsolások száma. - írja az independent.ie.


A tálibok két évvel ezelőtti hatalomátvétele óta az Az Afghan Witness által készített tanulmányban 3329 esetben számoltak be emberi jogok megsértéséről.

Tavaly január óta a nyílt forrásból dolgozó kutatók 1977 olyan jogsértést dokumentáltak, amelyek gyilkossággal, önkényes fogvartartással, és a lakosok kínzásával kapcsolatosak.

A tanulmány megjegyzi, hogy 188 esetben arról szólnak a jelentések, hogy a tálibok, rokonok vagy meg nem nevezett személyek erőszakkal öltek meg nőket, amely számok a nők ellen elkövetett gyilkosságok "fokozatos növekedését" jelzik. A jelentések között szerepelnek lefejezések, lelövések, és késeléses esetek is.

"2022 januárja óta az afgán Wintess jelentéseket rögzít olyan nőkről, akiket egyénileg öltek meg, gyakran szélsőségesen erőszakos és brutális körülmények között"

- áll a jelentésben.

Burkába öltözött nők tüntetnek az oktatásért - Kép forrása: Atef Aryan/AFP/Getty Images
"A holttesteket állítólag gyakran a folyókba vagy az utcákra dobják amelyeken a jelentések szerint egyes esetekben kínzásra vagy fulladásra utaló bizonyítékokat találnak"

- olvasható az Afghan Witness tanulmányában.

"A tálibok számos korábbi ígéretüket megszegték, amelyek az emberi jogokra, különösen a lányok és nők jogaira, valamint a köztársaság alatt dolgozó tisztviselők és biztonsági személyzet amnesztiájára vonatkoztak."


- fejtette ki David Osborn, az Afghan Witness projekt egyik munkatársa.

"Azóta egyre több nőgyilkosságról érkezett jelentés, újra bevezették a nyilvános korbácsolást és kivégzéseket, az egykori biztonsági és fegyveres erők személyzetének kivégzését és letartóztatását. A civil társadalom, a média és az aktivisták is folyamatos elnyomás alatt vannak"

- mondta.

A legfelsőbb bíróság dokumentumai szerint a 2022 októberében történt első nyilvános korbácsolás óta 56 bejelentés alapján eddig 350 emberre szabtak ki ilyen jellegű büntetést, amelyek főként erkölcsi bűnökhöz köthetőek, úgy mint a házasságtörés, a szodómia (homoszexualitás) és tiltott kapcsolatok létesítése.

💡
Tegnap ünnepelték az afgán lakosságot terrorban tartó tálibok a hatalomba való visszatérésük második évfordulóját, vagy ahogyan ők mondják: "Kabul elfoglalását",és azt, hogy"az egész országban iszlám rendszerű biztonságot teremtettek".
"Kabul elfoglalásának második évfordulóján szeretnénk gratulálni Afganisztán mudzsahed (szent harcos) népének, és arra kérjük őket, hogy köszönjék meg a Mindenható Allahnak ezt a nagyszerű győzelmet"

- mondta Zabihullah Mudzsahed tálib szóvivő egy közleményben.


"Két év telt el azóta, hogy a tálibok átvették a hatalmat Afganisztánban. Két év, amely felforgatta az afgán nők és lányok életét, jogait és jövőjét"

- mondta Amina Mohammed, az ENSZ főtitkárhelyettese nyilatkozatában.


Legfrissebb