Ugrás a tartalomra

Keresztényüldözés: Több száz templomot gyújtottak fel Indiában

Több mint ötvenezer embert telepítettek ki az érintett falvakból.

Az indiai hadsereg által létrehozott indiai menedékhely. - ARUN SANKAR/AFP/Getty Images

Több mint 50 ezren hagyták el otthonaikat a vallási zavargások miatt.

Az Egyesült Királyságban a politikai döntéshozók körében terjesztett jelentés kiemeli, hogy az India problémás Manipur államában zajló erőszaknak "egyértelmű vallási dimenziója" van, mivel a múlt hónap eleje óta több száz templomot és keresztény falut gyújtottak fel.

A David Campanale újságíró által készített és a International Religious Freedom -nak bemutatott jelentést Fiona Bruce brit parlamenti képviselő, a miniszterelnök vallás- és hitszabadságért felelős különmegbízottja terjesztette el. - számol be a Christian Post.

A június 21-i jelentés elemzi a május 3-án az északkelet-indiai államban kezdődött, több mint 100 halálos áldozatot követelő és több tízezreket otthonaik elhagyására kényszerítő erőszak okait.

Imphal-völgy- Manipur - forrás:Tripwiki

Az erőszak túlnyomórészt az Imphal-völgyben, ahol a többségi hinduk élnek, és a Kuki-Zomi keresztény törzseknek otthont adó Churachandpur körzetben történt, és legalább négy napig tartó zavargásokat szított. Ezt a zavargást szinte naponta követték a lőfegyveres incidensek az egész államban.  A jelentés megállapításai a keresztények elleni etnikai indíttatású támadások túlélőinek szemtanúi által elmondott tanúvallomásokon alapulnak.

T. lelkész, aki a Kuki-Zomi Keresztény Egyházat és egy Churachandpurban működő szemináriumot képviselte, elmesélte a május 4-i traumatikus eseményt, amikor egy több mint 500 fős tömeg megtámadta és felgyújtotta az egyetemet.

A szélsőséges Arambai Tenggol és Meitei Leepun csoportokhoz tartozónak azonosított tömeg elpusztította a templomot, az egyház központi irodáját, a nyomdát, a könyvtermet és 12 lakóházat.

T. lelkész két éve szolgált a templomban. Állítása szerint tanúja volt a manipuri rendőrségi kommandósok és a félkatonai erők tétlenségének a bejárati kapunál, akik nem tudták megakadályozni vagy megfékezni a pusztítást. A rendőrség azzal volt elfoglalva, hogy megakadályozza a tűz átterjedését a szomszédos területekre, annak ellenére, hogy azok a területek nem voltak tűzveszélyesek.

A jelentés megállapítása szerint az erőszak közel 50 000 ember kitelepítését, több száz falu elpusztítását és több mint 100 emberéletet követelt.

Legfrissebb