Ugrás a tartalomra

Éves jelentés: tíz ország, ahol a legsúlyosabb a keresztényöldözés

Néhány országban az üldözés ellenére egyre több a keresztény.

Most jelent meg egy éves jelentés arról a 10 országról, ahol a keresztények súlyos üldöztetést szenvednek el. Néhány országban azonban a keresztények száma egyre növekszik. -számol be az Aleteia.com

Az International Christian Concern (ICC), egy amerikai ökumenikus civil szervezet most tette közzé " A világ legrosszabb keresztényüldözőinek" éves listáját.

A civil szervezet 10 olyan országot emelt ki, ahol a keresztény hitet súlyosan elnyomják, azonban az üldöztetés ellenére a keresztény hit néhány országban, például Kínában, Iránban és Nigériában is egyre népszerűbb.

1.NIGÉRIA

A helyzet az afrikai Nigériában a legsúlyosabb, ahol fegyveres bandák, mint a Boko Haram és lázadók keresztény férfiakat, nőket és gyermekek százait rabolják el és mészárolják le, különösen az ország északi részén. 2006 és 2023 között több mint 50 lelkészt raboltak el, és 17-et megöltek.

2.ÉSZAK-KOREA

Észak-Koreában tilos a kereszténység gyakorlása. A keresztények - akiknek száma a jelentés szerint a 25,8 milliós lakosságból 200 000 és 400 000 között van - kénytelenek rejtőzködve élni hitüket. A rezsim 2022-ben "reakcióellenes" törvényét kiegészítette egy olyan módosítással, amely kriminalizálja a keresztény vallás gyakorlását és az ahhoz kapcsolódó tárgyak birtoklását.

Az ICC jelentése szerint a keresztényeket rendszeresen bebörtönzik, fogolytáborokban kínozzák és kivégzik.

A Boko Haram nevű terrorista csoport katonái - Kép forrása: The Guardian

3.INDIA

India keresztény közössége mintegy 26 millió főre tehető, amely az indiai lakosság 2,5%-át teszi ki. A keresztények jelenleg a hatalmon lévő hindu nacionalisták üldözésének célpontjai, a hindu nacionalisták támadásai több tucat keresztény halálát okozták. A fizikai erőszak mellett a keresztényeket áttérésre kényszeríthetik, vagy hamis vádakkal istenkáromlással vádolhatják őket, amely Indiában szigorúan büntetendő.

4.IRÁN

A a túlnyomórészt síita iszlám vallású Iráni Iszlám Köztársaságban a keresztények száma 500.000 és 800.000 között van, amely a lakosság 1%-át teszi ki. A keresztény hit gyakorlása elméletileg nem tilos, de a muszlimoknak büntetőjogi szankciókkal kell szembenézniük, ha áttérnek a kereszténységre. Hasonlóképpen a vegyes házasságok is tilosak. A jelentés szerint azonban az iráni egyház gyorsan növekszik.

5.KÍNA

Kínában az ateista kommunista rezsim ellenséges a keresztény hittel szemben. Ennek ellenére Kínában nagyjából

70-100 millió keresztény

él többé-kevésbé titokban keresztényként. Az ICC jelentése még azt is megállapítja, hogy a kereszténység a kamerás megfigyelések, letartóztatások és a cenzúra ellenére "gyors fejlődést" mutat.

Yang Xibo, a kínai Xunsiding gyülekezet lelkésze feleségével, akire több mint 55 ezer dollárros büntetést szabtak ki a kínai hatóságok - forrás: Twitter

6.PAKISZTÁN

Pakisztán az egyik olyan állam, ahol a keresztények helyzete a legdrámaibb. Az iszlám fundamentalizmus miatt a keresztények életüket kockáztatják azért, hogy Krisztust kövessék. Az istenkáromlás elleni törvény, amelyet a keresztény közösség elleni elnyomás eszközeként használnak,

lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy letartóztassanak, halálra ítéljenek és kivégezzenek hívőket puszta - gyakran hamis - vádak alapján.

Emellett gyakran válnak a lázadó csőcselék által elkövetett erőszak és pusztítás célpontjává.

7.ERITREA

Az ICC jelentése szerint Eritrea a legelnyomóbb állam Afrikában, ahol a keresztények "a világ legüldözöttebbjei" közé tartoznak. Meg kell jegyezni, hogy a 63%-ban keresztényekből és 37%-ban muszlimokból álló lakosságban ők vannak többségben. 2023 áprilisában mintegy száz keresztény diákot tartóztattak le és börtönöztek be egy embertelen fogvatartási körülményeiről híres központban, akik imádkozni gyűltek össze, és videókat tettek közzé a közösségi oldalakon.

8.ALGERIA

Algériában a keresztények száma nagyjából 20-200 ezer fő között van.
Az istenkáromlás elleni törvény lehetővé teszi, hogy letartóztassanak és büntetőeljárás alá vonjanak egy nem muszlimot, akit hittérítéssel vádolnak.

Iszlamista csoportok legalább öt templomot gyújtottak fel és semmisítettek meg Pakisztánban - Bishop Azad Marshall/Twitter

9.INDONÉZIA

Indonéziában a keresztények a lakosság közel 10%-át teszik ki, egy olyan államban, ahol a muszlimok vannak többségben. Nagy a feszültség a muszlimok és a keresztény közösségek között, akik nap mint nap zaklatásoknak és erőszaknak vannak kitéve. Vannak istenkáromlás-ellenes törvények is, és a hatóságok rendszeresen korlátozzák a keresztény imahelyekre való bejutást.

10.AZERBAJDZSÁN

2023 szeptemberének végéig mintegy 120 000 örmény keresztény élt a Hegyi-Karabah köztársaságban. A nemzetközi jog által Azerbajdzsán területének részeként elismert terület lakói a szovjet korszak vége óta igényt tartanak arra, hogy saját államot alakíthassanak.
2022 vége óta Azerbajdzsán kemény blokádnak vetették alá, 2023. szeptember 19-én Azerbajdzsán végül végső offenzívát indított, és az enklávé teljes lakosságát arra kényszerítette, hogy elhagyja szülőföldjét.

Egy hét alatt mintegy 120 000 ember hagyta el Hegyi-Karabahot, hogy Örményországban keressen menedéket.

Legfrissebb