Ugrás a tartalomra

Keresztényellenes zavargások törtek ki húsz indiai faluban

Photo by Naveed Ahmed / Unsplash

A keresztényüldözés tovább növekszik Indiában, a radikális hindu nacionalisták azért támadják a hívőket, mert nem hajlandóak áttérni a hinduizmusra - jelentette egy megfigyelő szervezet.

Az International Christian Concern (ICC) szerint az indiai Chhattisgarh államban húsz faluban támadtak meg keresztényeket a múlt héten istentisztelet közben.

Hindu nacionalisták bambuszbotokkal támadtak a hívőkre, kifosztották otthonaikat, és három templomot leromboltak. Többen súlyosan megsérültek és kórházba kerültek, mások a dzsungelbe vagy a közeli rendőrőrsökre menekültek, de a hatóságok nem voltak hajlandóak segíteni.

"Kisgyerekek és nők a családjukkal együtt nyílt helyeken ültek csípős hidegben, élelem és víz nélkül, a kezüket a leheletükkel melegítették"

- mondta az ICC-nek egy szemtanú.

"Ezek a nagyszabású erőszakos támadások a kandhamali keresztényellenes zavargások traumatikus emlékeit idézik fel" - mondta egy egyházi vezető, utalva 2008 augusztusára, amikor radikális hindu nacionalisták 39 keresztényt öltek meg és 3906 házat romboltak le.

"Ezek az incidensek sokkolták az egész keresztény közösséget az államban, és a szomorú az, hogy a hatalom emberei nem törődtek azzal, hogy segítsenek"

- tette hozzá a vezető.

India a világ 10. legveszélyesebb országa a hívők számára az Open Doors USA 2022-es világfigyelő listája szerint, amely azokat az országokat rangsorolja, ahol a legnagyobb az üldöztetés.

"A keresztények üldözése Indiában fokozódik, mivel a hindu szélsőségesek célja, hogy megtisztítsák az országot a jelenlétüktől és befolyásuktól"

- magyarázta a World Watch List.

"Ennek mozgatórugója a hindutva, egy olyan ideológia, amely az indiai keresztényeket és más vallási kisebbségeket nem tekinti igazi indiaiaknak, mivel azok Indián kívülre kötődnek, és azt állítja, hogy az országot meg kell tisztítani a jelenlétüktől"

-magyarázták.

Novemberben a csőcselék eszméletvesztésig vert egy indiai lelkészt, mert az nem volt hajlandó megtagadni a hitét.  A tömeg azt hitte, hogy meghalt, és elhagyta a helyszínt. Egy óra múlva magához tért.

"A keresztényüldözés az egekbe szökött Indiában, mióta Narendra Modi miniszterelnök és az általa vezetett BJP (Bharatiya Janta Party) 2014-ben hatalomra került"

- mondta Jeff King, az ICC elnöke.

"Azzal a céllal, hogy Indiát hindu nemzettá formálják, olyan törvényeket hoztak és olyan politikát vezettek be, amely a keresztényeket célozza. A [közelmúltbeli támadások] ennek a Krisztus követőivel szembeni átfogó ellenségeskedésnek az eredménye. Ez egyre veszélyesebb légkört teremt az indiai hívők számára"

-magyarázta.

(CBN)

Legfrissebb