Ugrás a tartalomra

Keresztények házát gyújtották fel muszlim szélsőségesek Ugandában

Muszlim szélsőségesek felgyújtottak egy házat, ahol egy helyi keresztény közösség tartott találkozókat Kelet-Ugandában.

A 28 éves Arafah Senyange-t és testvérét, a 43 éves Zulufa Hajati Nakimulit november 13-án a Bugweri körzet (korábban Iganga körzet) Busembatia városában (Busembatia) bottal verték meg, mert októberben áttértek az iszlámról a kereszténységre - mondta Nakimuli.

A két testvér éppen a Bibliát tanulmányozta egy mangófa alatt az apjuk háza előtt, miután hazatértek egy vasárnapi istentiszteletről Busembatiában, amikor az egyik testvér, a mecset vezetője, Hamuza Lubega megérkezett, és a dzsihadista jelszót kiabálta: "Allah Akbar [Allah nagyobb]" - mondta.

Lubega megragadta a Bibliájukat, és tépkedni kezdte a lapjait, majd testvéreiket, Shafiki Katót és Ahmad Sewanyanát szólította - mondta Nakimuli.

"Azzal vádoltak meg minket, hogy egy szentségtelen, megrontott könyvet hoztunk egy muszlim család otthonába, és Iszát [Jézust] Isten fiaként követjük, ami az iszlámban istenkáromlásnak számít"

- mondta Nakimuli a Morning Star Newsnak.

"Shafikit elküldték, hogy hozzon még néhány családtagot egy bottal, hogy használhassák rajtunk. Ahogy megérkeztek, elkezdtek minket ütlegelni vele"

-számolt be.

Nakimuli, aki négy 10, 15, 18 és 22 éves gyermek édesapja, az egész testén sérüléseket szenvedett, különösen a vállán, a karján, a térdén, a hátán és az arcán. Senyange mély vágásokat szenvedett a száján, a kezén és a fején. Senyange felesége, mivel félt a muszlim anyósától, a támadás után azonnal magához vette három 2, 3 és 7 éves gyermeküket, és muszlim rokonaihoz költözött.

Egy keresztényekből álló csoport, köztük egy másik templom lelkésze egy teherautóval haladt el arra, miután egy másik faluban egy keresztény anya halálát gyászoló gyűlésen vettek részt, és a muszlim támadók megálltak, mondta Nakimuli. A támadók azt mondták az utazóknak, hogy hagyják őket békén, "mivel fegyelmezik a családtagjaikat, akik elhagyták a családjuk Allah vallását" - mondta Nakimuli, de a keresztényeknek sikerült megmenteniük a két testvért.

A sérült keresztényeket egy másik lelkész magánklinikájára vitték, ahol ellátást kaptak - mondta.

Nakimuli október 11-én tért meg, miután egy lelkipásztor hat hónapig látogatta őt, és Nakimuli október 23-án testvérét is Krisztushoz vezette.

Kelet-Ugandában, Luuka körzetben  muszlim szélsőségesek november 20-án felgyújtottak egy házat, ahol egy 23 fős közösség találkozott - mondta a csoport vezetője, Nicholas Mugume.

November elején két ismert muszlim család a közösség tagjai által végzett felvilágosító munka eredményeként hitt Krisztusban, ami feldühítette a környékbeli muszlimokat - mondta.

"A muszlimok azzal vádoltak minket, hogy hangoskodunk, és azzal is, hogy muszlimokat térítünk keresztény hitre"

- mondta Mugume.

Felesége éppen ételt készített 15 órakor otthonukban, ahol a csoport korábban istentiszteletre gyűlt össze, amikor négy muszlim érkezett, akiket egy helyi mecset vezetője küldött - mondta.

"Heves vita, panaszok és vádaskodások után, hogy muszlimokat térítünk, benzint öntöttek a szenes kályhába, és azonnal tűz ütött ki, amely az egész házat elborította miközben a támadók távoztak"

- mondta Mugume a Morning Star Newsnak.

Elmondta, hogy az egyik támadó azt mondta nekik:

"Ez csak egy figyelmeztetés számotokra, hogy visszajövünk, ha továbbra is a vallásotok felé viszitek az embereinket"

-fenyegette őket.

A három gyermek apja elmondta, hogy az egész ház hamuvá vált. Megsemmisült egy hangosbeszélő berendezés, egy motorkerékpár, egy kerékpár és más tárgyak is. A család egy másik városban bérelt házban talált ideiglenes menedéket, és segítségre van szükségük - mondta.

Uganda alkotmánya és más törvények biztosítják a vallásszabadságot, beleértve a jogot a hit terjesztésére és a hitről való áttérésre. A muszlimok Uganda lakosságának legfeljebb 12%-át teszik ki, és az ország keleti területein nagy számban élnek.

(Christian Today)

Legfrissebb