Ugrás a tartalomra

Keresztény szülők követelik az Anglikán Egyház transz-támogató szabályainak eltörlését

Fotó: The Parish of St. James Anglican Church

Keresztény szülők követelik az Anglikán Egyház iskolákra vonatkozó, transzneműekről szóló útmutatásának elhagyását.

Az a keresztény házaspár, akik sikeresen támadták meg az Egyesült Királyságban az Oktatási Minisztérium iskoláknak szóló transzneműekkel kapcsolatos iránymutatását, most azt kérik az Anglikán Egyháztól, hogy törölje saját egyházpolitikai iránymutatását.

Nigel és Sally Rowe szerint az Anglikán Egyház "Valuing All God's Children" (Isten minden gyermekének megbecsülése) című iránymutatását arra használták fiaik előző iskolájában, hogy eloszlasság az aggodalmakat a transzneműséggel kapcsolatban. A "Valuing All God's Children" az Anglikán Egyház útmutatása  az iskolák számára a homofób, bifób és transzfób zaklatás megelőzése céljából. Ez a direktíva az egyház 4700 általános iskolájára vonatkozik.

Rowe-ék gyermekeiket 2017-ben vették ki az anglikán egyházi iskolából, miután az nem volt hajlandó változtatni azon a gyakorlaton, amely lehetővé tette, hogy egy biológiailag férfi tanuló lányként jöjjön az iskolába anélkül, hogy pszichológiai vizsgálatot vagy jelentést kérne az iskola róla.

Rowék azt nyilatkozták, hogy az iskola egy levélben közölte velük, hogy a tanuló lányként való megszólításának elmulasztása "transzfóbia" lenne. A szülők jogi lépéseket tettek az oktatási minisztérium irányába, miután az nem volt hajlandó beavatkozni az ügyükben, és a Legfelsőbb Bíróság az év elején bírósági felülvizsgálatot engedélyezett nekik. A Legfelsőbb Bíróság döntésének fényében a kormány a múlt hónapban hozzájárult, hogy 22 000 font költséget fizet Rowes családnak, és felülvizsgálja a jelenlegi iránymutatásokat.

Rowesék az érseknek is írtak levelet, amelyben kiemelik, hogy a szóban forgó irányelveket nem támogatja a törvény. Idézik Suella Braverman volt igazságügyi miniszter, jelenleg belügyminiszter augusztusi megjegyzéseit:

"A probléma az, hogy sok iskola és tanár azt hiszi - tévesen -, hogy abszolút jogi kötelezettségük, hogy a nemüket megkérdőjelező gyerekeket a preferenciájuknak megfelelően kezeljék, minden módon és minden tekintetben, a preferált névmásoktól kezdve a létesítmények használatáig és a sportversenyeken való részvételig"

- mondta Braverman asszony.

"Mindez néha anélkül történik, hogy tájékoztatnák a szüleiket, vagy figyelembe vennék a többi gyermekre gyakorolt hatást. Bárkit, aki megkérdőjelezi ezt a megközelítést, transzfóbiával vádolnak. Véleményem szerint ezt a megközelítést a jogi szabályozás nem támogatja"

-hangsúlyozta.

"Továbbá egyetlen gyereknek sem szabadna büntetéstől vagy hátrányos megkülönböztetéstől tartania azért, mert megkérdőjelezi, hogy mit tanítanak neki, vagy mert panaszkodik arra, hogy egy nemi hovatartozását megkérdőjelező gyermek használja a mosdót vagy az öltözőt, vagy mert nem hajlandó részt venni a Stonewall vagy más hasonló szervezetek által támogatott tevékenységekben. A hit, a gondolat, a lelkiismeret és a szólásszabadsághoz való jogot védeni kell"

-tette hozzá.

Rowék azt kérték, hogy találkozhassanak Canterbury érsekével, hogy közvetlenül megbeszélhessék aggodalmaikat. Azt kérik, hogy a gyermekek védelme érdekében sürgősen vonják vissza a "Valuing All God's Children című útmutatót.

"Egyértelmű, hogy a Valuing All God's Children teljesen elmulasztja azokat a fontos lépéseket, amelyek a gyermekek védelme érdekében szükségesek, ahogyan azt a főügyész felvázolta"

- mondták Rowesék.

"Ezért az anglikán egyházi iskolák, mint amilyenbe a fiaink is jártak, megsértik az akkori főügyész egyértelmű útmutatását, amikor arra kényszerítik a gyerekeket, hogy megerősítsék diáktársaik ‘szerzett’ nemét"

-hangsúlyozták.

Hozzátették: "A Valuing All God's Children-t el kell törölni. Az anglikán egyházi iskolák álláspontja a fiatal tanulók nemi átalakulásának megerősítésében most már tarthatatlan"

"Az anglikán egyháznak sürgősen cselekednie kell, hogy véget vessen ennek az igen káros iránymutatásnak. Az iskolák, a helyi hatóságok és az anglikán egyház elhitték és érvényre juttatták a Mermaids és a Stonewall hazugságát, miszerint ha megkérdőjelezed a nemi hovatartozással kapcsolatos pozitív megközelítését, azzal törvényt szeghetsz”

-mondta Andrea Williams, a Keresztény Jogi Központ vezérigazgatója, aki támogatta Rowékat az ügyükben.

"Bár nem vagyunk részesei az önök ügyének kimenetelének, üdvözöljük a kormány jelzését, hogy a transzneműséggel kapcsolatos kérdésekben frissített iránymutatást fognak kiadni. Minden politikánkat rendszeresen felülvizsgáljuk, a frissített jogszabályok és kormányzati útmutatások fényében"

-fogalmazott Rowes-ék levelére adott válaszában Nigel Genders, az anglikán egyház oktatási vezetője.

Tóth Fruzsina / Christian Today

Legfrissebb