Ugrás a tartalomra

Keresztény könyvesbolt perel egy várost, amiért az megköveteli az ügyfelek által preferált névmásokat

A konzervatív jogi nonprofit szervezet, az Alliance Defending Freedom képviseli a könyvesboltot az ügyben.

Photo by Tingey Injury Law Firm / Unsplash

Szerdán egy katolikus könyvesbolt pert indított a floridai Jacksonville városa ellen, amiért az megkövetelte az üzlettől a vásárlók által preferált névmások használatát.

A perben a könyvesbolt és annak tulajdonosa, Christie DeTrude azzal vádolta a városi tisztviselőket, hogy a szabály elfogadásával "megkövetelik a vállalkozásoktól, hogy a vásárlókat a preferált névmások és címek használatával szólítsák meg, függetlenül a vásárló biológiai nemétől".

"A törvény még azt is megakadályozza, hogy az üzletek "bármilyen kommunikációt" közzétegyenek, amelyet egy vásárló vagy kormánytisztviselő szubjektíven úgy értelmezhet, hogy valaki "nemkívánatosnak, kifogásolhatónak vagy elfogadhatatlannak" érzi magát, például a nemi identitás ideológiáját ellenző kijelentéseket"

- állítja a kereset.

A konzervatív jogi nonprofit szervezet, az Alliance Defending Freedom képviseli a könyvesboltot az ügyben.

A csoport azzal érvel, hogy DeTrude "a boltjában és a bolt weboldalán is fenntartja a nemekkel és a szexualitással kapcsolatos keresztény hitet", de az új rendelet megakadályozza ebben. Az ellen is tiltakozik, hogy DeTrude-nak bírságot kellene fizetnie, ha megszegné a rendeletet.

"Az amerikaiaknak szabadon kellene kimondaniuk, amit hisznek, anélkül, hogy félniük kellene a kormány büntetésétől"

- mondta Rachel Csutoros, az ADF jogi tanácsadója szerdai nyilatkozatában.

"A könyvesbolt tulajdonosa szívesen szolgál ki mindenkit, de nem mondhat olyan üzeneteket, amelyek szembemennek vallási meggyőződésével"

- tette hozzá Csutoros.

"Mégis Jacksonville törvénytelenül kötelezi, hogy feladja vallási meggyőződését - azt a hitet, amely motiválja az üzletet, hogy minden nap kinyissa ajtaját a vásárlók előtt"

-emelte ki.

Jacksonville városi tanácsa eredetileg 2017-ben szavazta meg, hogy a nemi identitást és a szexuális irányultságot is felveszi az emberi jogokról szóló rendeletébe, de egy fellebbviteli bíróság elutasította ezt a döntést, arra a következtetésre jutva, hogy a változtatás nem volt megfelelően megfogalmazva. 2020 júniusában a tanács 15-4 arányban megszavazta az intézkedés módosított változatát.

(Christian Headlines)

Legfrissebb