Ugrás a tartalomra

Képes beszámoló: az ország számos pontján álltak ki Izrael mellett a hétvégén

Az ország számos pontján tartottak békés demonstrációkat Izrael mellett.

Ahogyan azt korábbi cikkünkben megírtuk, a Hamász által meghirdetett "harag napja" ellenére Magyarország pénteken más európai városokkal szemben nem az "Allahu Akbar"-tól volt hangos. Hazánkban betiltották a terrorista párti tüntetéseket, és számos helyen Izrael melletti tüntetéseket szerveztek, ahol elítélték a terrorizmust, és kiálltak Izrael mellett.

Korábbi cikkünkben beszámoltunk a pécsi, miskolci, salgótarjáni, szegedi és tatabányai tüntetésekről, és most folytatjuk beszámolónkat az ország több pontján is megrendezett békés tüntésekről.


VESZPRÉM

A Veszprémben, vasárnap lezajlott szolidaritási tüntetésről egy Facebook posztban számoltak be a szervezők.


GYŐR

Győrön Vasárnap került megrendezésre az Izrael melletti szolidaritási tüntetés.

"Nem követhetjük el újból azt a hibát, amelyet atyáink. Nem hallgathatunk, ezért kimondjuk, hogy Izraelnek joga van megvédenie lakosait csakúgy, mint minden más államnak."

-fejtette ki beszédében Tóth Géza, a Hit Gyülekezete lelkésze.

"Támogatjuk a gyilkosok megbüntetését. Támogatjuk a Hamász terrorszervezet teljes felszámolását. Támogatjuk az európai, így a magyar zsidóság nyugodt életkörülményeinek biztosítását, és azt mondjuk nekik, hogy
Veletek vagyunk, nem hallgatunk, számíthattok ránk. "

-folytatta.

Az eseményről videófelvétel is készült, amelyet a Facebookon tettek közzé.


ZALAEGERSZEG

A Zalaegerszegen megrendezett demonstrációról Mézes András, a Hit Gyülekezete lelkésze számolt be a Facebookon.


SEPSISZENTGYÖRGY

A Sepsiszentgyörgyön lezajlott tüntetésre a Sepsi HISZ szervezésében került sor.

A rendezvényen Dr. Filip Ignác egyetemi professzor, a Sepsi HISZ egyesület elnöke is beszédet mondott.

"Ha most hallgatunk, passzívan figyelünk, figyeljük a dolgok folyását, az a mérhetetlen gonoszság amely lesújtott Izraelre az hamarosan itt lesz Romániában, Erdélyben és Sepsiszentgyörgyön."

-mondta.

"Tegyünk meg mindent, amit lehet, hogy láthassuk gyermekeinket felnőni, szép életet élni és megláthassuk fiaink fiait is boldogan élni itt, ezen a földön. Ezért az Izraelben történtek a mi ügyünk is." "Mélységesen elitéljük a terroristák cselekedeteit. Támogatunk Izrael. Veled vagyunk."

-hangsúlyozta.

Claudiu Homocea, a brassói román anyanyelvű Profides gyülekezet vezetője beszédében kiemelte:

"Izraellel vagyunk! Románia mindig barátja volt Izraelnek. A harmadik beszélt nyelv Izraelben a román. Nagy zsidó román közösség él ott. Részvétünket fejezzük ki azoknak akik áldozatul estek a Hamász terrorszervezetnek."

Nagy Géza, a Hit Gyülekezete lelkésze elmondta:

"Elődeink az életüket adták azért, hogy most béke legyen és jó közérzet legyen, ezért felelősség is terhel minket, akik élvezzük ezeket az értékeket. Ahogy mondani szokás a nép amelyik nem ismeri történelmét annak nincs jövője."
"Izrael Himnusza igazából Romániában született, Jászvásárban, egy klubban, ahol az akkori zsidók várták, hogy hazamehessenek Izraelbe és megalakuljon a zsidó állam. Pályázatot hirdettek himnusz írásra amelyet egy román zsidó nyert meg."

- tette hozzá a lelkész.


KÖRMEND

Az Irael melletti tüntetéssorozatokból Körmend városa sem maradt ki, egy Facebook posztban számoltak be képekben az ott megrendezésre kerülő eseményről.

Sárbogárdon Fejér vármegye egyetlen álló zsinagógájánál gyűltek össze a demonstrálók.

Sárbogárdon Fejér vármegye egyetlen álló zsinagógájánál tartották a demonstrációt, amelyen a dunaújvárosi és a fehérvári gyülekezet tagjai vettek részt, valamint a polgármester, Sükösd Tamás is jelen volt és beszédében többször idézett a Bibliából is.

"Szeresd felebarátodat, mint önmagadat"
"Boldogok a békességre igyekezők"

- mondta.

Az eseményen nagyjából 130 ember vett részt, amely az izraeli himnusz meghallgatásával kezdődött, majd a polgármesteren kívül még felszólalt Nagy László, az Alba Régió Kulturális Alapítvány elnöke, valamint Keresztes Zoltán, a székesfehérvári Hit Gyülekezetének pásztora is. Néhány zsoltár és a közös ima után az esemény lezárásaként mécseseket gyújtottak, melyeket a zsinagóga mellett helyeztek el.

Sükösd Tamás, Sárbogárd polgármestere is beszédet mondott.

A Békésszentandráson szervezett demonstrációhoz a Biblia Major is csatlakozott, akik egy transzparenssel álltak ki Izrael mellett, amelyen a Jeremiás próféta könyvéből választott idézet szerepelt.

"Ráhel siratta fiait....Nincsenek."

Dunaszerdahely

A Dunaszerdahelyi eseményen a helyi Hit Gyülekezete két vezetője, Gáspár Barnabás és Oros Zsolt is felszólaltak magyar és szlovák nyelven is, valamint a helyi zsidó hitközösség elnöke is beszédet mondott.

A demonstráción nagyjából 90-100 ember jelent meg, ahol a szerkesztőségünkhöz eljuttatott beszámolókban az áll:

" Zsidó barátaink meghatódva köszönték meg támogatásunkat."
“Nem tudtuk, hogy a gyülekezet ennyire kiáll mellettünk”.

-mondták.


Mátészalkán a Zsinagóga előtti téren rendezték meg a békés demonstrációt, amelyen részt vettek a régió Hit Gyülekezetének tagjai, valamint Dr. Hanusi Péter, polgármester, és Torma Tamás alpolgármester, valamint Dr. Cservenyák László, a Szatmári Múzeum Igazgatója, és a város polgárai is többen részt vettek.

Mécsesgyújtást követően Mikes Kelemen, a Mátészalkai Hit Gyülekezet teológusa köszöntötte az egybegyűlteket. Ezt követően hangzott el Mátészalka Város polgármesterének megindító beszéde. A megemlékezés folytatásaként Szabados Dávid, a Mátészalkai Hit Gyülekezet teológusa tartott beszédet. Beszédének zárásaként felolvasta a Hit Gyülekezete nyilatkozatát, melyben nyíltan kifejezik az Izrael melleti kiállásukat valamint az erőszak és terror elítélését. A rendezvény Dicső Gusztáv, lelkipásztor imájával zárult.


Komádiban szombat délelőtt 10 órakor, a közösségi ház előtt tartották az Izrael melletti szolidaritási demonstrációt.


Péntek este Gyömrőn is kiálltak Izrael mellett a Club 77 épülete előtt, ahol beszédeket mondtak, és zsoltárokat olvastak fel.

A beszámolók szerint az autósok lassítva figyelték őket.


Bonyhád

Bonyhádon nagyjából 40 fő vett részt a rendezvényen, ahol beszéet mondott a Soha Többé Soá! Alapítváy elnöke, Matos Kálmán és Pasitka Hermann, lelkész, valamint a helyi szabadkeresztény közösség vezetője is.

A rendezvényen néhány zsoltár elolvasása után a jelenlevők mécsest gyújtottak, amelyeket a Holokauszt emlékmű tövénél helyeztek el.


Szombathelyen a friss.hu beszámolói szerint mécseseket gyújtottak az áldozatokért és együtt imádkoztak Izraelért és a zsidó-keresztény civilizációért péntek este a helyi zsinagóga mellett.

A rendezvényen hangfelvételről bejátszották az izraeli háborúban harcoló Robert C. Castel, Izraelben élő biztonságpolitikai szakértő üzenetét is.

"Már nem az az ember vagyok, aki a háború előtt voltam"

-mondta.

A megemlékezés pénteken este 7-kor kezdődött, a Szombathelyi Hit yülekezete és több civil szervezet közös szervezésében, amelyen száznál is többen gyűltek össze a felhívásra.

"Ami a Szentföldön történik: közügy, hiszen egész Európa, s benne gyermekeink biztonsága forog veszélyben"

-hangzott el a békés demonstráció első perceiben.

Az esemény további részében fiatalok olyan zsoltárokat olvastak fel, amelyeket  az ókori Izraelben épp az ilyen vészterhes idők ihlettek, de most is aktuálisak, Márkus Sándor, a Szombathelyi Zsidó Hitközösség örökös tiszteletbeli elnöke pedig elmondta a zsidók ősi gyászimáját.

Ha az emberiség bölcsőjében terror pusztít, az mindenkit érint

-hangsúlyozta Szobota Zoltán, a Hit Gyülekezete lelkésze.

"Embertársainkat gyilkolják halomra, és az európai civilizáció és kultúra is veszélyben van. Isten a zsidó népen keresztül ajándékozta az emberiségnek Jézus Krisztust, a Bibliát, a prófétákat, a törvényt, és tartozunk annyival Isten választott népének, hogy ilyen vészterhes időkben kifejezzük szolidaritásunkat."

-tette hozzá.


Zalakaros

Zalakaroson a gyógyfürdő bejárata mellett tartotta szombat délelőtt a megemlékezéssel egybekötött szimpátia- rendezvényét a Magyar Izraeli Baráti Társaság helyi csoportja.

A fürdőbe igyekvő emberek hallhatták határozott állásfoglalásukat:

„ELFOGADHATATLAN ÉS MEGMAGYARÁZHATATLAN az a kegyetlen, barbár vérengzés, amit a HAMASZ- nak nevezett gyilkos szerveződés produkál – terrortársaival közösen – Izrael ellen. 

Sajnos a fürdő vezetője véget vetett a zsoltárolvasásnak, mondván, hogy a magánterületükön ez nem folytatható, ezért 4 méterrel arrébb fejeződhetett be a megemlékezés.


Balassagyarmaton nagyjából 150-en vettek részt a pénteki demonstráción, amely este 7 órakor kezdődött.

Az eseményen beszédet mondott Gőczi Attila az Ipolypart úton működő gyülekezet vezetője, Rácz Dezső a Biztosabb Jövőért Egyesület elnöke, és Mocsár Richárd a Dózsa György utcában működő gyülekezet vezetője.

A békés tüntetésen elhangzott a Könyörgünk nyugadalmadért című dal, majd a megemlékezés zárásaként mécseseket gyújtottak.


Nyíregyházán október 14-én, szombaton délután és este is tartottak Izrael melletti szimpátia tüntetést. A nap folyamán közel 300-an gyűltek össze Izrael iránti támogatásuk kifejezése céljából a Zsidó Hitközség és a Hit Gyülekezete által szervezett megmozdulásokon.

Nyíregyháza

A felszólalók hangsúlyozták, hogy a legmesszemenőig elítélik és elutasítják a terrorizmus minden formáját, és teljes meggyőződéssel kiállnak Isten népe, Izrael mellett, majd felolvasták a 122. Zsoltárt, és közösen imádkoztak a Szentföld békességéért, este pedig Nyíregyháza Főterén mécsesgyújtással emlékeztek.
Tokajban a város Főterén néma főhajtással emlékezett meg az áldozatokról helyi Zsidó Hitközség és a helyi Hit Gyülekezete.


Legfrissebb