0279 Ugrás a tartalomra

Kelet-mediterrán szövetség: Izrael Ciprus és Görögország összefogott

A ciprusi elnök Jeruzsálemben találkozott az izraeli miniszterelnökkel.

Fotó: Kobi Gideon, GPO

Nikos Christodoulides, a Ciprusi Köztársaság elnöke Jeruzsálemben találkozott Benjamin Netanjahu, izraeli miniszterelnökkel. A találkozóra Izrael, Görögország és Ciprus közötti új kapcsolat részeként került sor.

"Együtt építettük fel az izraeli, görögországi és ciprusi demokráciák közötti kelet-mediterrán szövetséget, amelybe amerikai barátainkat is belevontuk"

– nyilatkozta Netanjahu.

"Ez egy nagyon stabil és ígéretes szövetség, folytatnunk kell a gazdaság, a hírszerzési szolgálat és a védelmi, politikai együttműködés építését a nemzetközi fórumokon is"

– fejtette ki az izraeli miniszterelnök.

Christodoulides elnök elmondta, hogy a jelenleg is zajló Iszlám Dzsihád által okozott terrortámadások ellenére érkezett Izraelbe, amelyeket - mint ahogyan arról beszémolt - kormánya "teljes mértékben elítél".

A ciprusi elnök a jelenleg is zajló Iszlám Dzsihád által elkövetett terrortámadások ellenére érkezett Izraelbe, amelyet – mint ahogyan azt elmondta- a kormánya teljes mértékben elítél, mert egy határozott és egyértelmű üzenetet akar küldeni a két ország közötti kapcsolat stratégiai jellegéről.

"A múltban is együtt dolgoztunk"

– mondta az elnök.

"Azért vagyok itt, hogy megvizsgáljuk, hogyan tudjuk még jobban megerősíteni kiváló bilaterális kapcsolatunkat, de emellett - és ez az, amiről mindig szívesen beszélgetek önnel, kedves Benjamin - a regionális fejleményekről és arról, hogy ez a két közel-keleti demokrácia hogyan tud a stabil jövő érdekében együttműködni itt a Földközi-tenger keleti részén ."

Christodoulides elnököt  a ciprusi külügyminiszter, valamint az energiaügyekért, a kereskedelmért és az iparért felelős miniszterek is elkísérték. A találkozón az izraeli Nemzetbiztonsági Tanács igazgatója, a miniszterelnök kabinetfőnöke, katonai titkára, diplomáciai tanácsadója és mindkét ország nagykövete is szintén részt vett.

(WIN)

Legfrissebb