Ugrás a tartalomra

Kegyelmet kapott Herzog kérésére az Emírségekben halálra ítélt arab izraeli nő

"Izrael Állam így harcol minden polgáráért, zsidóért és arabért egyaránt" - üdvözölte Twitteren egy aktivista.

Izraeli tisztviselők vasárnap közölték, hogy az Egyesült Arab Emírségek kegyelmet adott egy arab izraeli nőnek, akit eredetileg kábítószer birtoklása miatt halálra ítéltek.

Fida Kiwant 2021 elején tartóztatták le fél kilogramm kokainnal, amely állítása szerint nem az övé volt - jelentette az izraeli média. A szigorú kábítószertörvényeket alkalmazó Egyesült Arab Emírségek később életfogytiglani börtönre változtatta a halálos ítéletet. Lior Haiat, az izraeli külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy Kiwan a kegyelem után szombat éjjel visszatért Izraelbe.

Izrael díszelnökének, Isaac Herzognak a hivatala közölte, hogy a kegyelemre azt követően került sor, hogy Herzog kérte az Egyesült Arab Emírségek elnökét, Mohammed bin Zayed Al Nahyan sejket, aki "a jóakarat gesztusaként" beleegyezett, hogy szabadon engedjék.

Kiwan letartóztatására nem sokkal azután került sor, hogy Izrael és az Egyesült Arab Emírségek normalizálták kapcsolataikat az Egyesült Államok által közvetített, Ábrahám-megállapodás néven ismert megállapodások alapján. Azóta az országok közötti kapcsolat virágzik, a kereskedelem növekszik, és az izraeli turisták tömegesen látogatnak el Dubajba.

Az izraeli média szerint Kiwan, akinek állítólag fotóstúdiója van az észak-izraeli Haifa városában, egy palesztin ismerőse meghívására érkezett Dubajba dolgozni. Nem sokkal később letartóztatták, miután a lakásán tartott házkutatás során előkerültek a kábítószerek.

"Izrael Állam így harcol minden polgáráért, zsidóért és arabért egyaránt. Egyébként ugyanennek a Fidának volt egy kávézója Haifában, és 2010-ben megtagadta, hogy kiszolgáljon egy egyenruhás katonát. Biztos vagyok benne, hogy ma már jobban tudja értékelni azt az országot, amelyik harcolt érte, mert nagyon jól tudja, hogy ha bármely más arab országban lett volna állampolgársága lenne, ma már nem élne"

-írta Twitteren Yoseph Haddad izraeli aktivista.

(AP)

Legfrissebb