Ugrás a tartalomra

Kazahsztán megpróbálja betiltani a Bibliák behozatalát

Lefoglaltak könyveket és bírságokat szabtak ki.

Photo by Priscilla Du Preez / Unsplash

Két év óta először a kazah határőrizeti hatóságok újra megkezdték az importált vallási irodalom betiltására irányuló erőfeszítéseiket.

2022-ben a szimkenti és atamekeni repülőterek határőrei öt olyan személyre szabtak ki bírságot, akik előzetes engedély nélkül hoztak be vallási irodalmat. A Forum 18 tudósítása szerint a bírságok összege a nemzeti átlagbér több heti összegét tette ki. Az ötből négy esetben a könyveket a bírság kifizetése után visszaadják. Egy esetben azonban még nem született döntés a könyvek esetleges visszaszolgáltatásáról. A hatóságok szerint az összes irodalmat "szélsőségesnek" találták.

Az esetek azt jelzik, hogy ismét megsértik az emberi jogokra vonatkozó nemzetközi törvényeket. Az országos szabályozás szerint a vallási törvény 9. cikkének 2. része kimondja, hogy vallási anyagok vagy vallási tárgyak terjesztése csak olyan helyeken engedélyezett, amelyeket a kormány és a "helyi végrehajtó hatóságok" nyilvántartásba vettek. A törvény vonatkozik azokra a magánszemélyekre is, akik vallási anyagokat hoznak be külföldről. Akit rajtakapnak, az egyhavi bérnek megfelelő pénzbírsággal sújtható. Az összeg magasabb lehet, ha a szabálysértő nyugdíjas vagy munkanélküli.

A szimkenti repülőtér egyik vámtisztviselője tagadta, hogy a határőrök vallási anyagokat foglaltak volna le. A repülőtéren azonban egy olyan rendszert állítottak fel, amely a bőröndökbe csomagolt esetleges könyvek átvizsgálására szolgál. Egy másik határőr ugyanezen a repülőtéren azt mondta, hogy nem foglaltak le vallási könyveket, és nem is szabtak ki bírságot.

"Nem koboztunk el egyetlen könyvet sem, csak elvittük őket, és átadtuk a rendőrségnek, hogy vizsgálják meg"

- mondta a tisztviselő.

"Nem vagyunk az irodalom szakértői. Egyszerűen csak a feladatunkat teljesítettük"

-fogalmazott.

Azok szerint, akiktől elvették a könyveiket, nem ez volt a helyzet. Dauran Alimov nemzetközi utas szerint a határőrök 222 arab nyelvű vallásos szöveget foglaltak le a szimkenti repülőtéren. Az őrök azt mondták Alimovnak, hogy nem jelentette be azokat. Alimov azonban azt mondta, hogy nem tudott erről a követelményről. A határőrök az ügyet átadták a rendőrségnek, majd egy speciális közigazgatási bíróságnak. A bíró később bűnösnek találta őt a vallásra vonatkozó nemzeti előírások megsértésében. A bíróság egyhavi bérének megfelelő összegű pénzbírságra, valamint három hónapos "nem meghatározott tevékenységtől való eltiltásra" is ítélte. Korábban az év elején az atamekeni határátkelőhelyen a határőrök 44 vallási könyvet koboztak el egy utastól, majd májusban további 78 vallási anyagot egy másik utastól. Az őrök a két személyt bűnösnek találták abban, hogy nem vallási szervezetként voltak bejegyezve, és hogy a Vallási Ügyek Bizottságának "szakértője" nélkül hoztak be irodalmat. Mindegyikükre magas pénzbírságot szabtak ki, és "nem meghatározott tevékenységtől" tiltották el őket.

(CNE)

Legfrissebb