Ugrás a tartalomra

Jövő héten döntenek a Svéd Egyházban: Ki kell-e rúgni az azonos neműek házasságát ellenző papokat?

Photo by Ryan Faulkner-Hogg / Unsplash

A jövő héten a Svéd Egyház zsinata szavaz egy indítványról, amely heves vitát váltott ki a hívek között. A fő kérdés: meg kell-e fosztani tekintélyüktől azokat a papokat, akik ellenzik az azonos neműek házasságának megpecsételését?

Svédországban a papok hivatalos anyakönyvvezetőként is jogosultak házasságot kötni. így az általuk megpecsételt házasság egyházilag és polgári jogilag is érvényes. Az indítvány azt javasolja, hogy a Svéd Egyház minősítse diszkriminációnak az azonos neműek házasságának egyházi megpecsételése elleni kiállást.

Ennek következményeként azok a papok, akik nem akarnák megáldani az azonos neműek házasságát az egyházban, elveszítenék papi hivatásukat.

A zsinat a Svéd Egyház legfőbb döntéshozó testülete, 251 tagja van és évente kétszer ülésezik. A zsinat a svédországi Upsalla városában ülésezik és a gyűlésen politikai pártok is helyet kapnak. Megválasztott képviselőik vannak, akik befolyásolhatják az egyházon belüli döntéshozatalt. A szociáldemokraták a legnagyobb politikai párt a Svéd Egyház zsinatán, az indítványt a szociáldemokraták vezetője, Jesper Enerot terjesztette elő.

Azt akarja, hogy a zsinat rúgjon ki minden olyan papot, aki "diszkriminál valakit a neme, kora, etnikai hovatartozása vagy szexuális irányultsága miatt".

A Centrum Párt, a Baloldali Párt (Visk) és a Nyílt Egyház párt (Öka) támogatja a törvényjavaslatot. Ha e pártok valamennyi képviselője igennel szavaz, a javaslatot többségi szavazással elfogadják, ez azonban bizonytalan, hogy ez megtörténik-e.

Az indítványt sok kritika érte augusztusi megfogalmazása óta.

A Frimodig csoport szóvivője a házasságról klasszikus nézetet valló papok elárulásának nevezte, mivel a svéd egyház korábban megállapította, hogy a házasságról kétféle nézet is megengedett.

2009-ben a svéd egyház zsinata engedélyezte az azonos neműek egyházi házasságát. Akkor úgy döntött, hogy a megáldás végrehajtása az egyházközségek feladata, a papoknak pedig joguk van tartózkodni. Az egyház akkor azt is megállapította, hogy az azonos neműek házasságával kapcsolatos eltérő nézetek megengedettek, de elutasította az azonos nemű párokkal szembeni megkülönböztetés minden formáját.

Azóta a vita többször is lejátszódott, tavaly márciusban a püspöki kar egy nyilatkozatot tett közzé, amelyben azt írták, hogy továbbra is támogatják a 2009-es döntést, és azt szeretnék, hogy "minden pap örömmel és szabad akarattal kössön házasságot különböző nemű és azonos nemű párok esetében egyaránt".

(CNE)

Legfrissebb