Ugrás a tartalomra

Jordánia sokszázmilliós beruházást jelentett be Jézus feltételezett keresztelési helyén

Jordánia új terveket mutatott be, hogy egymillió keresztényt vonzzon arra a helyre, ahol Keresztelő János állítólag megkeresztelte Jézust.

A tervezett zarándokfalu ábrázolása

A jordániai kormány a "Jordánon túli Betánia" területét a keresztények számára látogatható és imádkozásra alkalmas helyszínként fogja kialakítani Krisztus megkeresztelkedésének 2000. évfordulója alkalmából.

A hely Jordánia fővárosától, Ammántól 31 mérföldre nyugatra fekszik. A hatéves építési terv 300 millió dollárba kerül, és egy új turistaváros is épül majd a helyszín mellett, amelyet 2015-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánított.

"Lehetőséget akartunk biztosítani a zarándokoknak, hogy minőségi időt tölthessenek a keresztelés helyszínén, tiszteletben tartva annak spiritualitását és az UNESCO világörökségi feltételeit"

- mondta Sam Murad, a kormány által létrehozott új alapítvány elnöke.

"Egy bibliai falu témája mellett döntöttünk, amely egy 2000 éves élményt próbál újraalkotni"

- tette hozzá.

Az 1900-as évek közepéig visszanyúló régészeti felfedezések templomok, keresztelőmedencék és barlangok romjait tárták fel, amelyek azt mutatják, hogy a környék már a negyedik században keresztény zarándokhely volt - írja a Reuters.

A jelenlegi helyszíni tervek, amelyeket II. Abdullah jordániai király hagyott jóvá, kísérletet tesznek a hely és ősi történelmének megőrzésére.

"Arab stílusú sátrakat és minden olyan egészségügyi szolgáltatást biztosítunk majd, amely autentikus érzést nyújt"

- mondta Murad.

"Ez lehetővé teszi számunkra, hogy összhangban legyünk a témával, ugyanakkor elfogadható áron biztosítsunk szállást a zarándokok számára, akik spirituális időt szeretnének eltölteni ezen a szent helyen."

A keresztelőhely szélén modernebb látnivalók, például éttermek, szuvenírboltok, sétautak és botanikus kertek lesznek.

"Rusztikus kövekről és kavicsokról beszéltünk az építészeti tervekben, amelyek megőrzik a hely érintetlen természetét, és biztosítják, hogy a 2000 évvel ezelőtti szentséget és spiritualitást semmilyen fejlesztés ne tiporja el"

- mondta Kamel Mahadin építész.

A projekt első szakasza 2023-ra, a teljes projekt pedig 2029-re készül el, ami egyes számítások szerint annak lesz a 2000 éves évfordulója, amikor Jézus megkeresztelkedett a Jordán folyóban. Kilenc vallási szervezet építheti majd meg a keresztelőhelyre érkező zarándokok fogadására szolgáló helyet.

(CBN)

Legfrissebb