Ugrás a tartalomra

Jordan Petersont kötelezték: ha nem veti alá magát woke átképzésnek, elveszíti engedélyét

Azzal fenyegetőznek, hogy bevonják az engedélyét.

A kanadai klinikai pszichológus és médiaszemélyiség, Dr. Jordan Peterson kedden a Twitteren jelentette be, hogy az Ontario-i Pszichológusok Kollégiuma követelte tőle, hogy vesse alá magát a közösségi médiakommunikáció kötelező átképzésének a szakértőikkel, különben azt kockáztatja, hogy elveszíti az engedélyét.

A bűne? Pierre Poilievre konzervatív párti vezető újratweetelése és a jelenlegi baloldali kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau és szövetségesei bírálata.

Ha Peterson nem végzi el a képzést, az Ontarioban minden gyakorló pszichológust felügyelő kollégium azzal fenyegetőzik, hogy bevonja az engedélyét.

"Hogy megismételjem: Peterson tweetelt." Közönségszégyen, kötelező politikai átképzés, fegyelmi tárgyalás és a klinikai engedélyem esetleges elvesztése vár rám, amiért egyetértek Pierre Poilievre-rel és kritizálom a regnáló miniszterelnökünket, Justin Trudeau-t"

- írta Peterson.

A pszichológus népszerű médiaszemélyiség, több mint 15 millió követője van a közösségi média platformjain.

"A világ minden tájáról mintegy tucatnyi ember nyújtott be panaszt a Twitteren és Roganon négy év alatt tett nyilvános kijelentéseim miatt (a 15 millió ember közül, akik követnek a közösségi médiában), azt állítva, hogy nézeteimmel "ártottam" az embereknek (nem neik)"

-írta Peterson egy tweet-sorozatban.

"Egy képzésen kell részt vennem (a "fejlődésemet" dokumentáló jelentésekkel), vagy személyes bíróság elé kell állnom, és fel kell függesztenem az engedélyezett klinikai pszichológusként való működésem jogát"

- magyarázta.

"Azzal vádoltak meg, hogy embereknek ártottam (bár a mostani perben érintett panaszosok egyike sem volt a kliensem, sem a múltban, sem a jelenben, és még csak nem is ismerte egyik kliensemet sem"

- folytatta Peterson.

A Twitter jelenlegi vezérigazgatója, Elon Musk két felkiáltójellel válaszolt Peterson tweetjére.

"Kanadában rosszabb, mint gondolnád @elonmusk.  A szabályozott szakembereket hallgatásra rémítik a megfelelő kollégiumok. Ez azt jelenti, hogy többé nem mondhatják ki azt, amit igaznak hisznek. És kinek van erre szüksége az ügyvédjeitől, orvosaitól -- vagy pszichológusaitól?"

-írta válaszában Peterson.

"Ez rendkívül aggasztó!"

-reagált Musk.

A Toronto Sun szerdán arról számolt be, hogy a 60 éves Peterson bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtott be az ontariói bírósághoz. Azt mondta, hogy az ellene felhozott panaszok és az engedélye visszavonására tett kísérlet politikai jellegűek, és nem hajlandó eleget tenni a képzésnek.

"20 évig praktizáltam anélkül, hogy vizsgálatot indítottak volna ellenem, ez csak akkor kezdődött, amikor kiemelkedő közszereplővé váltam"

- mondta Peterson.

A The Sun-nak elmondta, hogy 2016 óta megállás nélkül panaszokkal szembesül, és ügyvédeket kellett fogadnia, hogy kezelje a főiskola panaszait.

A lap megjegyezte, hogy a panaszok áttekintése azt mutatja, hogy azok az emberek, akik Peterson közösségi médiás posztjai miatt panaszt tettek a főiskolánál, nem is Kanadában élnek.

A pszichológus a Twitteren osztotta meg a kötelező követelmények hosszú listáját, amelynek meg kell felelnie a "közösségi médiában és egy 2022. január 25-i podcast-megjelenés során tett nyilvános kijelentéseiből hiányzó a szakmaiság" miatt. A követelmények között szerepel, hogy részt vesz egy coaching-programban, amelyet Petersonnak fizetnie kellene.

A National Post lapban január 4-én megjelent cikkében Peterson visszautasította, hogy alávesse magát az átképzésnek.

"Nem teszek eleget a kérésnek. Nem vetem alá magam az átképzésnek. Nem ismerem el, hogy nézeteim - amelyek közül sok egyébként a panaszok benyújtása óta kiderült tények alapján teljes mértékben igazoltak - tévesek, vagy szakszerűtlenek lettek volna"

- írta.

A Wall Street Journal szerkesztősége szerdán megdorgálta a kollégiumot "átnevelési" kampánya miatt, amiért Peterson "kimondta a véleményét" .

A lap által közzétett cikkben ben a testület azt írta:

"A szakmai testületeknek biztosítaniuk kellene, hogy a szakemberek kompetensek legyenek, nem pedig politikai ortodoxiákat érvényesíteni, vagy a hivatalon kívül nyelvrendőrként fellépni."

(CBN)

Legfrissebb