Ugrás a tartalomra

Joe Biden és Elon Musk is találkozott Amerikában Benjamin Netanjahuval

Úgy tűnik mégis csak összejön az a Washingtoni találkozó..

Benjamin Netanjahu és Joe Biden a New York-i ENSZ közgyűlésen - Kép forrása: JIM WATSON/AFP via Getty Images

Legutóbbi hivatalba lépése óta először találkozott Benjamin Netanjahu, izraeli miniszterelnök Joe Bidennel, az Egyesült Államok elnökével, igaz még mindig nem a Fehér Házban, de úgy tűnik, nemsokára arra is sor kerülhet.


A New York-i ENSZ Közgyűlés előtt az izraeli miniszterelnök a kaliforniai San Francisco városába is tett egy kitérőt, ahol a milliárdos tech guruval, Elon Muskkal, az X vezérigazgatójával is találkozott. Beszélgetésük során kitértek a mesterséges intelligencia veszélyeire, a szabályzás fontosságára, és az antiszemitizmus elleni harcra is. - írja a CBN News.

Netanjahu a találkozón arra kérte az X vezérigazgatóját, hogy tegyen a platformon még többet az antiszemitizmus ellen.

"Remélem, hogy az Első Alkotmánymódosítás keretein belül lehetőséget talál majd arra, hogy ne csak az antiszemitizmust állítsa meg, vagy szorítsa vissza, de véget vessen egy nép ellen irányuló kollektív gyűlöletnek is, amelyet az antiszemitizmus képvisel"

– fogalmazott a miniszterelnök.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és felesége, Sarah Netanjahu Elon Musk-al találkozott a Tesla főhadiszállásán a kaliforniai Palo Altóban. Kép forrása: Avi Ohaion/GPO
"Nyilvánvalóan, ellenzem az antiszemitizmust"

- jelentette ki Musk, aki bár nem tudott garanciát vállalni, hogy a felületen megjelenő 100-200 millió hozzászólás között néha ne forduljon elő pár rosszindulatú is, de megismételte, hogy nem támogatják a platformon a gyűlöletbeszédet.

A New York-i ENSZ Közgyűlésen Netanjahu az Egyesült Államok elnökével, Joe Bidennel is találkozott, akivel a Izraeli-Szaúdi kapcsolatok normalizációjáról is beszéltek. - számol be Times of Israel.

"Üdvözöllek kedves barátom, és remélem, hogy még az év vége előtt Washingtonban is találkozhatunk"

- kezdte a beszélgetést Joe Biden utalva ezzel a sokakat foglalkoztató kérdésre, hogy vajon miért nem hívta meg a Fehér Házba Netanjahut az Egyesült Államok elnöke, majd David Ben-Gurion, Izrael első ministerelnökének szavait idézte: "A világ ma Izrael mellett áll, és ezért sok nemzedék álma válik valóra."

"Az Egyesült Államok és Izrael együtt azon dolgozik, hogy ez az álom valósággá váljon”

- mondta Biden.

"Sokszor hallották már tőlem, hogy ha nem lenne Izrael, akkor ki kellene találnunk egyet"

- mondta Biden, valamint kihangsúlyozta az indiai-közel-keleti-európai gazdasági folyosó jelentőségét, amely Szaúd-Arábián, az Egyesült Arab Emírségeken, és Izraelen keresztül fogja összekötni Indiát és Európát.

A beszélgetés alatt megjelentek a környéken a Netanjahut kritizáló tüntetők is. - Kép forrása: AP Photo/Seth Wenig

Az Egyesült Államok elnöke ezután kitért a megtárgyalandó kérdésekre, amelyek között elmondása szerint szerepel az is, hogy

„Irán soha, de soha ne szerezzen atomfegyvert.”

Nézeteltéréseik ellenére Biden azt mondta, hogy

"Izrael iránti elkötelezettségem vasszilárd"

- amint kiemelte, hogy "Izrael nélkül egyetlen zsidó sincs biztonságban a világon."

A beszélgetés során kitértek az izraeli – szaúdi kapcsolatok normálizációjára is, amelynek kapcsán Biden elmondta hogy

Ha ön és én tíz évvel ezelőtt a Szaúd-Arábiával való normalizációról beszéltünk volna, azt hiszem megkérdeztük volna egymástól, hogy mit ittunk

- jegyezte meg viccesen az Egyesült Államok elnöke.

Legfrissebb