Ugrás a tartalomra

Joe Biden: "Az antiszemitizmus egy szégyenfolt Amerika lelkén"

Izraelnek joga van megvédenie magát az Egyesült Államok elnöke szerint.

AP/Manuel Balce Ceneta

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke kedden, a zsidó örökség hónapja tiszteletére a Fehér Házban rendezett eseményen szólalt fel az antiszemitizmus ellen.

Az elnök a 2017-es charlottesville-i fáklyás felvonulás kapcsán, ahol olyan mondatokat skandálltak, hogy "a zsidók nem fognak minket helyettesíteni", elmondása szerint nagyban hozzájárult ahhoz, hogy induljon a 2020-as választásokon, majd rámutatott arra, hogy az antiszemita incidensek Amerikában is rekord szintet értek el.

"Ezek a cselekmények más kisebbségi közösségeket is fenyegetnek. De ami ennél is fontosabb, ez szó szerint folt Amerika lelkén. Világosan kell fogalmaznunk...A hallgatás bűnrészesség"

-fejtette ki véleményét.

Biden egy tervezetet is ismertetett, amely állítása szerint több, mint száz érdemi intézkedést tartalmaz, amelyeket a különböző kormányzati szervek megtesznek majd az antiszemitizmus ellen.

"A stratégia négy különálló pillért foglal magában: az antiszemitizmus és az amerikai zsidó örökség tudatosításának és megértésének növelése, a zsidó közösségek biztonságának és védelmének javítása, az antiszemitizmus normalizálódásának visszafordítása és az antiszemita diszkrimináció kezelése, valamint a gyűlölet elleni küzdelem érdekében valamennyi közösséget átfogó koalíciók létrehozás"

-közölte az elnök.

Az Egyesült Államok elnöke az Izrael ellen irányuló rakétatámadásokkal kapcsolatban is kinyilvánította véleményét, mely szerint elítéli ,,a gázai terroristák által válogatás nélkül Izraelre kilőtt rakétákat, amelyek arra kényszerítik a rémült családokat, hogy gyermekeikkel és bunkerekbe bújva keressenek biztonságot”.

Továbbra is rendületlenül támogatom Izrael biztonságát, beleértve Izrael jogát arra, hogy megvédje magát a támadások ellen, és büszke vagyok arra, hogy támogatjuk – és a ma itt lévő kollégáim is – az izraeli Vaskupolát, amely rakéták ezreit fogta el és számtalan életet mentett meg”

– hangsúlyozta.

(neokohn)

Legfrissebb