Ugrás a tartalomra

Jelentés: szexuális ragadozók állnak lesben a népszerű platformokon

A vállalatok jóformán semmit nem tesznek azért, hogy megvédjék a gyermekeket a káros tartalmaktól.

A Roblox, a Spotify és a Meta Instagram is egyre népszerűbb a gyerekek körében, és a szexuális ragadozók körében is a National Center on Sexual Exploitation új jelentése szerint.

Ezek a cégek mind felkerültek a 2024-es Dirty Dozen listára, amely a szexuális visszaélések és kizsákmányolás főszereplőit tartalmazza.

A Roblox nevű játékalkalmazás a jelentés szerint "erősen szexualizált tartalmaknak és témáknak" teszi ki a gyerekeket, és számtalan ragadozó használta fel kiskorúak szexuális zaklatására és kizsákmányolására.

Az elmúlt években egy 11 éves New Jersey-i lányt elrabolt egy szexuális ragadozó, egy 13 éves utahi fiú pedig egy zaklató áldozatává vált - mindez azért, mert a Roblox nem rendelkezett megfelelő biztonsági intézkedésekkel a jelentés szerint.

A Spotify zenei szolgáltatás ajelentés szerint "szexuálisan explicit képeket, szadista tartalmakat és gyermekekkel szexuálisan visszaélő anyagokkal kereskedő hálózatokat" tartalmaz.

"Őszintén megdöbbentett bennünket, hogy a hardcore pornográfia és a szexuális kizsákmányolás mennyire elterjedt a népszerű streaming alkalmazáson".

A Meta platformjai - az Instagram, a Facebook, a Messenger és a WhatsApp - következetesen a "számos bűncselekmény és sérelem legfőbb gócpontjai" közé sorolták, beleértve a gyermekekkel szexuálisan visszaélő anyagokat megosztó pedofil hálózatokat, a gyermekeket felnőtteknek reklámozó, kizsákmányoló algoritmusokat, a szexkereskedelem és a képi alapú szexuális visszaéléseket - áll a jelentésben.

A listára továbbá felkerült az Apple is, amely a jelentés szerint elvetette a gyermekekkel való szexuális visszaélést ábrázoló anyagok felderítésére irányuló terveit az iCloudon. Továbbá nem hajlandó "alapértelmezés szerint bekapcsolni a tizenévesek számára a Kommunikációs biztonságot".

"Bár minden vállalatnak gondoskodnia kellene a felhasználók biztonságáról, ezeknek a milliárdos titánoknak még nagyobb a felelőssége"

- mondta Lina Nealon, a National Center on Sexual Exploitation (Szexuális Kizsákmányolás Elleni Nemzeti Központ) alelnöke és a vállalati érdekképviselet igazgatója.

"Ahelyett azonban, hogy a szükséges erőforrásokat a gyermekek és felnőttek kizsákmányolásának megelőzésére fordítanák, a profitot helyezik előtérbe, és a mesterséges intelligencia által fegyverkezési versenybe kezdenek

- fejtette ki véleményét Nealon, valamint hozzátette:

" ahelyett, hogy kellőképpen foglalkozott volna ezekkel a visszaélésekkel, a Meta arra a lépésre szánta el magát, hogy végponttól végpontig terjedő titkosítást vezessen be – gyakorlatilag elvakítva magát a legkirívóbb ártalmakkal szemben a platformjain.

A listán szereplő többi vállalat a következő volt: Cash App, Cloudflare, Discord, LinkedIn, Reddit, Microsoft GitHub és Telegram.

(CrossWalk)

Legfrissebb