Ugrás a tartalomra

Megjelent az öncenzúra az európai keresztények között

Az Európai Keresztényekkel Szembeni Intolerancia és Diszkrimináció Megfigyelőközpontjának (OIDAC) új kutatása szerint tavaly több mint 500 keresztényellenes gyűlölet-bűncselekményt regisztráltak Európában.

A jelentés szerint a leggyakoribb bűncselekmények között a sértő üzeneteket tartalmazó templomi grafittik és a lopások szerepeltek. Legalább négy keresztényt meggyilkoltak, és 14 fizikai támadást követtek el.

Összesen 519 esetről van szó, de a szervezet szerint a szám valójában magasabb, mivel az áldozatok körében "dermesztő hatás" tapasztalható, és "hiányzik a médiamegjelenés".

Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Lengyelországban és az Egyesült Királyságban történt a legtöbb keresztényellenes gyűlölet-bűncselekmény.

"Az elmúlt években továbbra is Franciaországban és Németországban történt a legtöbb gyűlölet-bűncselekmény, őket követi Olaszország, Lengyelország, az Egyesült Királyság és Spanyolország"

-olvasható a jelentésben.

A jelentés azt is megállapította, hogy a különböző felekezetekhez tartozó keresztények "negatív sztereotípiáknak és érzéketlenségnek vannak kitéve a média és a politikai csoportok részéről",

valamint felfedezték a keresztények között az "öncenzúra" tendenciáját "válaszul a hitükkel szembeni érzékelt intoleranciára".

"A keresztény vezetésű szervezeteket kitiltották a közösségi médiaplatformokról, mert eltérő meggyőződéseket fejeztek ki, míg a keresztények elleni sértegetés és erőszakos beszéd ugyanezeken a platformokon megengedett volt"

- olvasható a jelentésben.

Az Egyesült Királyságban, Németországban és Spanyolországban az abortuszklinikák körüli "ütközőzónák" kérdését is felvetette a jelentés.

"Ez kriminalizálja az olyan tevékenységeket, mint az imavirrasztások, a nyilvánossággal folytatott beszélgetések és a békés aktivizmus más formái"

- mondta az OIDAC.

"Munkánk célja, hogy átfogó válaszokat adjunk, ezért a társadalmi intolerancia jeleit, valamint a nemzeti vagy nemzetközi szintű problémás jogszabályokat egyaránt dokumentáljuk. A keresztények és a világi csoportok közötti megosztottságot gyakran a média és a politika állandósítja és mélyíti"

-emelte ki az OIDAC Europe ügyvezető igazgatója, Madeleine Enzlberger.

"A toleranciát és a tiszteletet egyformán kell alkalmazni és garantálni a társadalom minden csoportja számára, ezért hangsúlyozzuk a vallásszabadság fontosságát, nem csak a keresztények számára szerte a világon, hanem a nem hívők számára is"

-húzta alá.

(Premier Christian News)

Legfrissebb