Ugrás a tartalomra

Izraeli légicsapás: visszatámadhat Irán? - Sayfo Omar

A Glóbusz című műsorunk legfrissebb adásában Sayfo Omar beszélt Amerika és a Közel-Kelet kapcsolatáról.

Sayfo Omar

A Hit Rádió Glóbusz című műsorának legfrissebb adásában Sayfo Omar, a Migrációkutató Intézet kutatási vezetője beszélt az Egyesült Államok és Közel-Kelet kapcsolatáról, valamint Izrael geopolitikai helyzetéről és annak következményeiről.

Egyesült Államok és Közel-Kelet viszonya:
Az amerikai-közel-keleti kapcsolatokat az olaj, a hidegháború és az 1979-es iráni iszlám forradalom határozta meg. Az Egyesült Államok négy főszövetségesre támaszkodik a térségben: Izraelre, Törökországra, Egyiptomra és Szaud-Arábiára.

"Izrael nyilván kicsi ország, a többi nagy és meghatározó népességű is, de ezek azok az országok, amelyek a fő alapját és hídfő állásait képezik az Egyesült Államoknak a Közel-Keleten."

- fejtette ki.

Izrael és a közelkeleti geopolitika:
Izrael múlt héten légicsapást mért a szíriai fővárosra, Damaszkuszra, amely során egy iráni dandártábornok életét vesztette. Ez jelentős következményekkel járhat a közel-keleti viszonyokban.

"Izrael légicsapást a szíriai főváros Damaszkuzs ellen, az incidens során életét veszítette Mohamed Reza Zahedi, dandártábornok és más tábornokok is, mindketten az iráni Iszlám Forradalmi Gárda hadtest vezetői voltak."

Háború és béke lehetőségei a Közel-Keleten:
A tárgyalások és diplomácia ellenére a konfliktusok kockázata továbbra is fennáll. A béke lehetőségei és a palesztín-izraeli kapcsolatok kulcsfontosságúak a régió stabilitása szempontjából.

"A Hamasz számára nagyon kellemetlen lett volna, hogyha megszületik a szaudi-izraeli béke."

- Sayfo Omar a gázai konfliktusról.

Legfrissebb