Ugrás a tartalomra

Izrael: újabb támadástól tartanak a ramadán idején

Állítólag a terrorszervezetek támadásra buzdítják a környékbeli muszlim lakosokat.

Palesztinok gyülekeznek a Sziklamecset mellett a Ramadán negyedik péntekén a Templom-hegyen 2023-ban. - Kép: REUTERS/Jamal Awad Licencjogok megvásárlása

Yoav Gallant, izraeli védelmi miniszter kedden arra figyelmeztetett, hogy Irán, a Hezbollah és a Hamász a ramadánt arra próbálja felhasználni, hogy arra buzdítsa a régiót, hogy egy újabb október 7-i katasztrófát idézzen elő Izrael ellen.

Gallant szerint a terroristák szándéka, hogy a ciszjordániai palesztinokat, a Hezbollahot, valamint az arabokat és a muszlimokat arra bátorítsák szerte a térségben, hogy támadjanak, és dühüket Izrael ellen fordítsák, a Templom-hegy körüli és a Ciszjordániában zajló feszültségekre hivatkozva.

A védelmi miniszter már a háború korábbi szakaszában is a Hamász megsemmisítése mellett érvelt, és ő szorgalmazta azt is hogy Izrael indítson megelőző csapást a Hezbollahra. Jelenleg azonban úgy véli, hogy csökkenteni kellene a feszültséget a szóban forgó területeken

Gallant határozottan ellenzi Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter azon törekvését, hogy a ramadán idején korlátozzák egyes izraeli-arabok vagy palesztinok hozzáférését a Templom-hegyhez.

Továbbá több mint egy hónapja szorgalmazza, hogy a Shin Bet által jóváhagyott palesztin ciszjordániai munkások visszatérhessenek izraeli munkahelyükre, mivel lényegsen csekély azoknak száma akik terrortámadásban vettek részt, mert az évek során elkövetett esetek túlnyomó részét olyan palesztinok követték el, akik áttörték a biztonsági határzárat.

Ezek alapján mind az IDF, mind a Shin Bet javasolta a palesztin ciszjordániai munkások hazatérését, szemben a gázai palesztin munkásokkal, amit jelenleg minden hatóság ellenez.

Az ajánlások ellenére Benjamin Netanjahu miniszterelnök a legtöbb kérdésben eddig úgy tűnik, hogy Ben-Gvir-el ért egyet.

(Jpost)

Legfrissebb