Ugrás a tartalomra

Izrael segítene Afrikának visszaszorítani a Szaharát

Az izraeli külügyminisztérium fogadta a "Desertec" képzési program afrikai résztvevőit.

Az izraeli kezdeményezés célja, hogy zöld pufferrel segítsen a Szaharával határos afrikai országoknak megállítani a sivatag éghajlatváltozás okozta térhódítását a termőföldeken.

A globális éghajlatváltozás elleni küzdelem részeként az izraeli külügyminisztérium fogadta a "Desertec" képzési program afrikai résztvevőit, köztük olyan országok képviselőit is, amelyekkel Izrael nem tart fenn diplomáciai kapcsolatot.

A Desertec segít az afrikai országoknak a Szahara térségében a sivatag terjedése okozta kihívás kezelésében, és célja egy 8000 km hosszú zöld pufferzóna létrehozása a Száhel-övezetben, Afrika azon területén, ahol az ökoszisztéma a Szahara sivatagból a szavannába megy át.

A "Nagy Zöld Fal" elnevezésű faültetési kezdeményezés az Atlanti-óceánon fekvő Szenegáltól a Vörös-tengeren fekvő Dzsibutiig húzódna, hogy megakadályozza a Szahara további terjeszkedését dél felé. A tanulmányok becslései szerint a Szahara jelenleg évtizedenként mintegy 30 mérföldes ütemben terjeszkedik.

A Nagy Zöld Fal, amely 22 országot fog átszelni, 100 millió hektár jelenleg degradált földterületet kíván helyreállítani, és 10 millió munkahelyet kíván teremteni. Az így létrejövő változásoknak köszönhetően a növények a becslések szerint 250 millió tonna szenet is megkötnének.

A csoportot azért hívták meg Izraelbe, hogy segítsenek nekik a térségükben felmerülő vízügyi kihívások azonosításában és feltérképezésében, miközben olyan megoldásokat találnak, amelyek az izraeli tudást és technológiákat ötvözik, amelyek a múltban már bizonyítottak az izraeli sivatagosodás elleni küzdelemben.


A résztvevők között van Csád külügyminiszterének unokahúga, akivel Izrael az elmúlt években újította fel diplomáciai kapcsolatait. Képviseltette magát még Dzsibuti, Niger, Burkina Faso, Mali, Mauritánia, Etiópia, Eritrea, Nigéria, Nigéria és Szenegál.

Eli Cohen külügyminiszter elmondta:

"A sivatag fenyegetése számos országot veszélyeztet a klímaváltozással. Izrael otthon küzd ez ellen a veszély ellen, és tapasztalatait és képességeit Afrika javára fordítja. Tovább mélyítjük és erősítjük kapcsolatainkat az ezt kívánó országokkal a régió jóléte és stabilitása érdekében"

(World Israeli News)

Legfrissebb