Ugrás a tartalomra

Izrael idén ünnepli függetlensége 76. évfordulóját

Az idei ünnepség más volt, mint az eddigiek.

Fáklyagyújtási ceremónia Izraelben. - Kép forrása: Youtube

Izrael éves állami fáklyagyújtási ünnepségét hétfő este biztonsági okokból kivételesen nem élőben közvetítették.

Az előre felvett állami ünnepségen Amir Ohana, a Knesszet elnöke mondott beszédet, aki üzenetet intézett a még mindig Gázában fogva tartott 132 túszhoz (akik közül négyet a háború előtt tartottak fogva).

"Izrael Állam... minden nap azon dolgozik, hogy hazatérhessenek a családjaikhoz"

- mondta Ohana, hozzátéve, hogy

"az izraeli biztonsági erők izraeli szolgálatában állók mindannyian fáradhatatlanul harcolnak az önök szabadon bocsátásáért".
"Minden izraeli várja a visszatéréseteket. Minden zsinagóga Izraelben és a diaszpórában imádkozik a jólétetekért. Nem fogunk kétségbeesni és nem adjuk fel. Ne veszítsétek el a reményt"

- szólított fel.

A hagyományos szertartás megtartása ellen egyébként sokan tiltakoztak, akik úgy gondolták, nem kellene ilyen ünnepséget rendezni hét hónappal a Hamász kegyetlen mészárlása után, miközben az IDF csapatai még mindig Gázában vannak, és több tízezer izraeli kényszerült elhagyni otthonát északon és délen.

A jelenlegi politikai helyzetre rátérve Ohana megjegyezte, hogy a függetlenség napi ünnepséget utoljára 2020-ban tartották közönség nélkül.

Ohana szerint az izraeliek idén is egy újabb világjárvánnyal néznek szembe. "A viszály, a polarizáció és a bigottság pestisével".

A Knesszet elnöke a belső egység szükségességét hirdette egy olyan időszakban, amikor Izrael ilyen komoly külső fenyegetésekkel néz szembe.

"Kevesebbet kell kiabálnunk és többet kell hallgatnunk, még politikai ellenfeleinkre is. Ők is bebizonyították, hogy készek feláldozni az életüket a zsidó és demokratikus Izrael Államért"

- mondta.

A függetlenség napi ünnepségen hagyományosan fáklyagyújtás is szerepel, amelynek során 12 "példamutató állampolgárnak" tartott izraelit választanak ki, hogy meggyújtsák a fáklyákat.

Az idei fáklyagyújtókat az október 7-én vagy ahhoz kapcsolódóan tanúsított "hősiességük" alapján választották ki.

A Herzl-hegyen tartott központi ünnepségen 44 fáklyavivő 12 fáklyát gyújtott meg a biztonsági erők, önkéntes biztonsági osztagok, egészségügyi tisztviselők, hős polgárok, a diaszpóra és mások képviselői.

A 12. fáklyát hordozók nélkül gyújtották meg, a még haza nem tért gázai túszok jelképeként.


Előre felvett videójában Benjamin Netanjahu, izraeli miniszterelnök is beszédet mondott.

"Bár Izrael egyedül állhat, mint az 1948-as függetlenségi háborúban, népének van egy titkos fegyvere, egy ősi nép szelleme, amely nem hajlandó meghalni"

- hangsúlyozta.

"Ennek a szellemnek köszönhetően legyőztük ellenségeinket és biztosítottuk létünket. Ma végtelenül erősebbek vagyunk"

- mondta Netanjahu.

"Ez nem egy átlagos függetlenség napja. A háború még mindig folyik"

- mondta, majd ígéretet tett arra, hogy a túszokat visszaadják családjuknak, és biztosítják, hogy az a több tízezer izraeli, aki az északi és a déli határ mentén kénytelen volt kiüríteni otthonát, szintén visszatérhet.

Isaac Herzog elnök a diaszpóra zsidóságához intézett külön üzenetben, amely nem kapcsolódott a hivatalos állami ünnepséghez, azt mondta, hogy Izrael 76. évét "óriási fájdalom és veszteség jellemezte", nemcsak a zsidó állam lakói számára, "hanem a zsidó közösségek számára szerte a világon".

Kiemelve "az antiszemitizmus újbóli megjelenésének megdöbbentő mértékét, amely oly sokféle formában jelenik meg szerte a világon", Herzog egy online közzétett videóban azt mondta, hogy "nem kérdés, hogy idén a mi függetlenség napi ünnepségünk más lesz".

"Emlékeztettek bennünket arra, hogy miért álltunk fel a tragédiából, és miért találtunk erőt és elszántságot ahhoz, hogy létrehozzunk egy gyönyörű és szeretett nemzeti otthont - a csodát, amely Izrael Állam"

- tette hozzá.

"Emlékeztettek bennünket alapvető tulajdonságainkra is, népünk erejére, hogy újra és újra kiálljunk a gyűlölet ellen....Azokra a kötelékeinkre, amelyeket a korszakokon keresztül hordoztunk: Hogy jót tegyünk, hogy békére törekedjünk és helyrehozzuk széttöredezett világunkat"

- mondta.

(TOI)

Legfrissebb