Ugrás a tartalomra

Izrael: csütörtöktől napi 4 órára tűzszünetet tartanak Gázában

A civilek biztonságos evakuálása érdekében.

Füst száll egy rakéta becsapódása után Gázában. - Kép forrása: Abed Rahim Khatib/Flash90

A gázai civilek biztonságos menekülése érdekében csütörtöktől állítólag napi 4 órára tűzszünet lép érvénybe a háború sújtotta gázai övezetben - számol be a reuters.

A szünetek alatt a gázai lakosok két humanitárius folyosón is elmenekülhetnek.

"Az izraeliek azt mondták nekünk, hogy a szünet időtartama alatt nem lesznek katonai műveletek ezeken a területeken, és hogy ez a folyamat ma kezdődik"

- mondta John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője.

A szüneteket elvileg három órával az érvénybelépésük előtt fogják bejelenteni, többnyire az amerikai és izraeli tisztségviselők és Joe Biden amerikai elnök Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytatott megbeszéléseinek következtében jöttek létre - tette hozzá Kirby.

A reuters beszámolói szerint már több ezer palesztin menekült a harcok sújtotta északról délre, sokan azonban északon maradnak, az Al Shifa kórházban és az al-Quds kórházban, ahol az IDF szerint parancsnoki központokat tart fent a Hamász.

Teljes tűzszünetre azonban azért nem kerülhet sor, mert az Izrael és az Egyesült Államok szerint is az a Hamásznak kedvezne, de egy névtelenséget kérő amerikai tisztviselő szerint a CIA és az izraeli Moszad hírszerző ügynökségek vezetői Dohában találkoztak a katari miniszterelnökkel, hogy megvitassák a túszokról szóló lehetséges megállapodást.

Legfrissebb