Ugrás a tartalomra

Itt az első nemzeti katolikus egyházi bíróság - ez se tárgyal gyerekeket érintő szexuális visszaéléseket

A Vatikán által jóváhagyott 20 tagú bíróság feladata lenne a papság és a laikusok által elkövetett "egyházi vétségek" elbírálása.

A francia katolikus püspökök létrehozták azt a szerintük világelső nemzeti egyházi bíróságot, amely a helyi bíróságok korábbi hálózatát váltja fel,

bár a gyermekeket érintő szexuális visszaélések ügyeit továbbra is a Vatikánhoz utalják.

"Hívők közösségeként az egyház átfogó jogrendszert alakított ki, amely magában foglalja a jogot, hogy szankcionálja a tagok viselkedését, akik aláássák az egyház spirituális és emberi értékeit"

- áll a püspöki konferencia közleményében.

"Ezek az egyházi eljárások nem ellentétesek a francia joggal. (...) Mint minden vallás, a katolikus egyház is szabad a belső szervezetében, és minden katolikus, mint francia állampolgár, szintén az állami törvényeknek marad alárendelve"

-húzták alá.

A nyilatkozat kifejtette a Párizsban december 5-én felállított Nemzeti Egyházi Büntetőbíróság szerepét. A Vatikán által szeptemberben jóváhagyott 20 tagú bíróság feladata lesz a "papság és laikusok által elkövetett kánonjogi bűncselekmények" elbírálása országszerte, mint például a szentségtörés, hitehagyás, skizma, szentségekkel való visszaélés és az egyházi tanítás elleni tanítások.

A részben laikus szakértőkkel felállított bíróság felállítása egyike volt az egyházban történt szexuális visszaélésekkel foglalkozó független bizottság 45 ajánlásának, amelyet a 2021 októberében közzétett 2500 oldalas jelentésében tett közzé. A jelentés az áldozatsegítő egységek külső ellenőrzését és az egyházmegyei vagyon értékesítését is javasolta a visszaélések áldozatainak nyújtott kártérítés finanszírozására.

Az előkészületek fokozódtak, miután a francia püspöki konferencia elnöke, Eric de Moulins-Beaufort reimsi érsek november 7-én megerősítette, hogy 11 püspök és volt püspök ellen indult vizsgálat visszaélések miatt.

Míg azonban az új bíróság felnőtteket érintő vádakat tárgyalna, addig a papok által kiskorúak ellen elkövetett szexuális bűncselekményekről szóló állításokat és a püspökök elleni kánoni panaszokat továbbra is a Vatikánhoz utalják - áll a közleményben.

(UCA)

Legfrissebb