Ugrás a tartalomra

Itt a kiberüldözés: Kínai mintára jön az orwelli elnyomás az Open Doors szerint

Az Open Doors figyelmeztetett, hogy a vallási kisebbségeket „orwelli létbe” kergetik a növekvő kiberüldözéssel világszerte.

Az üldözött keresztényeket támogató karitatív szervezet új jelentésében azt állítja, hogy világszerte milliók fognak szenvedni, ha a demokratikus kormányok nem lépnek azonnal. Az Open Doors jelentés Kínát emeli ki, mint olyan országot, ahol az elmúlt években felgyorsult a kiberüldözés. Ott különösen az ujgur kisebbség ellen alkalmazzák.

"Hszincsiang területe kísérteties példája a vallásüldözés speciális automatizálásának"

- írja Sam Brownback, az Egyesült Államok volt nemzetközi vallásszabadságért felelős nagykövete a jelentés előszavában.

„A Kínai Kommunista Párt egy egész régiót olyan laboratóriummá alakított, amelyben a technológiai elnyomás leghatékonyabb eszközeit lehet csiszolni. Az ottani ujgurok gyakorlatilag marketingeszközzé váltak ezen technológiák világszerte történő értékesítésére: egy virtuális rendőrállam béta tesztjei"

-olvasható a jelentésben.

A jelentés leírja, hogy a kamerákat, az adatgyűjtést, a kémprogramokat és a közösségi média megfigyelését hogyan használják fel az államok a vallási kisebbségek megfigyelésere.

Ez viszont gyorsan cenzúrához is vezetet, a webhelyek, a kommunikáció és az online bejegyzések blokkolásával, valamint az emberek megbüntetésével bizonyos webhelyek látogatása miatt.

„A cenzúra idővel megváltoztatja a lakosság nézeteit is”

– emelik ki a jelentésben.

Az Open Doors szerint Kínában egyre nehezebb keresztény anyagokat vásárolni az interneten és Kínában eltávolították a keresztény bibliai alkalmazásokat az online alkalmazásboltokból, beleértve a Google és az Apple alkalmazásboltjait is.

Noha Kína „korai alkalmazója” volt ennek a technológiának, Afrikában és Indiában is terjednek már ezek a megoldások.

A közösségi médiát a világ üldöztetési gócpontjain használták a vallási kisebbségi közösségekről szóló dezinformációk és álhírek terjesztésére, aminek eredményeként "démonizálják" őket, azért hogy "erőszakot szítsanak vagy legitimálják az elnyomást".

"Ez kulcsfontosságú volt például a keresztény és muszlim kisebbségek elleni maffiaerőszak felkorbácsolásában India több államában"

- írta az Open Doors.

Egy másik mianmari példa szerint az interneten olyan vádak terjedtek el, hogy keresztények felelősek azért, hogy a Covid-19-et bekerült az országba.

„Látjuk, ahogy a csőcselék és a terrorcsoportok szerte a világon digitális platformokat használnak fel a vallási kisebbségek feletti hatalmuk fokozására. A legmegdöbbentőbb az egészben, hogy a kormányok szemet hunynak, vagy akár aktívan bátorítják az erőszakos, elnyomó magatartást."

-mondta el Dr. David Landrum, az Open Doors egyesült királyságbeli és írországi érdekképviseleti és média igazgatója.

A jelentés felszólítja az Egyesült Királyság kormányát, hogy ismerje el a digitális üldözést, és sürgősen foglalkozzon a jelenséggel és a szervezet máshol pedig a digitális technológiai vállalatokat arra kéri, hogy álljanak ellen az autoriter rezsimek követeléseinek.

(Christian Today)

Legfrissebb